Drönare intresserade i Pedersöre – skärpta regler att vänta nästa år
Intresset för drönare växer fortfarande. Reglerna för flygning med drönare kommer att skärpas nästa år. Jakobstadsnejdens RC-flygare ordnade på onsdag kväll ett välbesökt informationstillfälle vid klubbens flygfält i Karby i Pedersöre.
Finland hör för tillfället till de länder inom EU som har den mest liberala lagstiftningen på området. Det säger Robert Eklund i Jakobstad, som har lång erfarenhet av yrkesmässig flygning med drönare.
– Vi har inga stora begränsningar, utan kan fara ut och filma och arbeta så länge vi ser drönaren, inte flyger för högt och inte är nära en trafikflygplats.
Eklund säger att drönarna fortfarande växer i popularitet, även om den största boomen ändå redan har varit. Att regelverket skärps tycker han är bra.
– Största skillnaden blir att man kommer att vara tvungen att gå en kurs för att få licens att flyga. Att den högsta tillåtna flyghöjden sänks från 150 till 120 meter är den andra stora förändrningen.
Robert Eklund hoppas att alla EU-länder tar i bruk samma regelverk, så att man kan korsa gränserna och veta vad som gäller.
Hur övervakningen av reglerna ska gå till tror Robert Eklund är något som måste utvecklas. Det blir troligen polisens uppgift, på samma sätt som med bilar och andra fordon.
– Du ser ju om någon står och flyger, då kan du stanna och prata. För drönare på över 250 gram ska du ha tillstånd.
Det som hittills är känt om kursutbildningen är att kursen och tentamen ska göras via nätet.
Nya medlemmar välkomna
Jakobstadsnejdens RC-flygare arrenderar en hektar mark i Karby i Pedersöre. Där har man två start- och landsningsbanor som går i kors, så man kan flyga oberoende av vindriktning.
– Vi började klippa en åker en gång i tiden. Nu klipper vi gräset på banorna två gånger i veckan, säger klubbens ordförande Martin Stens.
Föreningen har dryga 50 medlemmar och medlemsantalet är på avtagande. Infodagen om drönare var ett försök att nå ut till nya potentiella medlemmar.
– Våra medlemmar har traditionellt mest flugit med flygplan. Drönarflygare blir nödvändigtvis inte medlemmar i RC-klubben, säger Martin som själv äger flera drönare.
Vill inte krocka
Erik Nyberg är flygledare till vardags och på fritiden flyger han en Cessna 172. Han är också medlem i Gamlakarleby flygklubb. Han säger att man ser de allt vanligare drönarna som en liten riskfaktor.
– Småflygplan och paramotorflygare har en minimiflyghöjd på 150 meter; inte vill de krocka med en drönare, säger han.