Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska fotbollsstjärnor vädjar till beslutsfattarna: Ta fram en policy för gravida spelare

Från 2019
Hedvig Lindahl och Nilla Fischer var besvikna efter VM-semifinalen.
Bildtext Hedvig Lindahl och Nilla Fischer var besvikna efter VM-semifinalen.
Bild: EPA-EFE/SRDJAN SUKI/AOP

Spelare i det svenska damlandslaget vill att beslutsfattarna att ska dra upp riktlinjer för vad som händer då damspelare bildar familj. Enligt spelarna finns det i nuläget inga riktlinjer för vad som sker med spelarkontrakten då en spelare tvingas till ett uppehåll på grund av graviditet.

Den svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl, som var med i VM-bronslaget, önskar att fotbollsbeslutsfattare tar upp frågan.

– Tänk vad skönt det skulle vara om vi fick höra nyheten att fotbollsförbundet tar ett initiativ, det ska inte alltid vara vi spelare som driver på, säger hon till TT.

Det finns många frågor som behöver svar. Vem betalar lön under graviditeten? Ska mammaledighet betraktas på samma sätt som skadefrånvaro? Löper kontraktet under graviditeten? Ska transferfönstret kunna öppnas i undantagsfall?

– I våra kontrakt och avtal är det en fråga som kanske aldrig har diskuterats. Det har funnits enstaka fall där det har blivit en fråga om hur man ska gå till väga som klubb och som individ. Naturligtvis är det en fråga som man måste ta tag i och ha en plan för hur man ska gå till väga, säger Caroline Seger.

"Få klubbar har en policy"

TT:s rundringning till klubbar i Damallsvenskan visar att de inte har några klara riktlinjer.

– Jag tror att det är väldigt få klubbar i världen som har en policy kring det här. Det är kvinnor som spelar fotboll och det är vi som bär barnen. Då borde det också finnas någon form av policy, säger Nilla Fischer.

Även den danska stjärnan Pernille Harder som spelar i tyska Wolfsburg tycker att frågan behöver lyftas upp.

– Det är annorlunda för oss kvinnor än för män, det är en väldigt viktig fråga. Det är kanske något som borde vara en del av sponsoravtal och kontrakt, precis som med ett vanligt jobb, att man kan gå på föräldraledighet och sedan ha möjlighet att komma tillbaka, och att man inte bara kan bryta ett kontrakt bara för att någon blir gravid.

Källa: STT