Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fotbollslandslagets Robin Lod flyttar till USA: "Han kom väl hit för att få tyst på oss"

Från 2019
I juni spelade Robin Lod EM-kval mot Liechtenstein.
Bildtext I juni spelade Robin Lod EM-kval mot Liechtenstein.
Bild: imago images / DeFodi/ All Over Press

Robin Lod fortsätter karriären i USA och MLS-klubben Minnesota United. Klubben har länge varit ute efter Lod som nu har gjort sitt i Spanien. Det underlättade att det fanns ett bekant ansikte som kunde rekommendera klubben, säger Lod som nu blir lagkamrat med landslagskollegan Rasmus Schüller.

För ett år sedan lämnade Lod grekiska Panathinaikos och kritade på för Sporting de Gijon som spelar på den näst högsta nivån i Spanien.

Enligt Minnesotatränaren Adrian Heath har klubben redan länge varit ute efter finländaren och vägrat ge upp.

– Han kom väl hit för att få tyst på oss, säger han till Pioneer Press.

– Det har varit en utdragen jakt, men vi är glada över att den nu är över.

Slutspel väntar?

I Minnesota får Lod sällskap av Rasmus Schüller som i höst återvänder till Finland för sin militärtjänstgöring. Enligt Heath har även Schüller varit engagerad i projektet att locka över Lod.

– Det underlättade att det fanns ett bekant ansikte som kunde rekommendera klubben, säger Lod.

Rasmus Schüller spelar fotboll i USA.
Bildtext Rasmus Schüller spelar fotboll i USA.
Bild: David Kirouac/CSM/REX/All Over Press

Minnesota, som förra året var ett av ligans sämsta lag, har vunnit fyra matcher i rad och ligger just nu fyra i väst. Förmodligen väntar alltså slutspel efter att grundserien avslutas i början av oktober.

– Klubben och ligan går snabbt framåt, så jag är oerhört glad över att få vara en del av det här projektet, säger 26-åringen.

Många MLS-finländare

Lod kommer ändå först att återvända till Finland, där hans höggravida fru väntar. Dessutom återstår en del pappersarbete inför flytten. Planen är att Lod ska debutera i sin nya klubb den 7 augusti.

Förutom Schüller och Lod har även Nicholas Hämäläinen (Los Angeles FC), Jukka Raitala (Montreal) och Alexander Ring (New York City) spelat MLS-fotboll den här säsongen. Dessutom håller Lassi Lappalainen på att ansluta till Montreal.

Diskussion om artikeln