Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump tar avstånd från anhängarnas slagord som fördömdes som rasistiska: ”Det var inte jag som sade det, det var de som sade det”

Från 2019
Uppdaterad 19.07.2019 07:08.
USA:s president Donald Trump.
Bildtext Donald Trump säger att han inte bär skulden för anhängarnas slagord. Det var de som sade det, det var inte jag, sade Trump.
Bild: EPA-EFE/Olivier Douliery / POOL

USA:s president Donald Trump försöker ta avstånd från slagord hans anhängare ropade under ett valmöte i North Carolina. Efter påhopp mot demokraten Ilhan Omar, den första ledamoten av somalisk härkomst, svarade anhängarna med att ropa ”Skicka tillbaka henne”.

Efter att Trumps utfall på Twitter mot fyra kvinnliga demokratiska ledamöter i representanthuset fördömdes som rasistiskt försöker presidenten nu ta avstånd från sina anhängares reaktion.

Trump hade uppmanat de fyra ledamöterna, av vilka alla är amerikanska medborgare och tre är födda i USA, att åka hem istället för att kritisera honom.

Då han försvarade sina påhopp och riktade ett nytt angrepp mot Ilhan Omar som har somalisk börd under ett valmöte i North Carolina, svarade publiken med ett slagord som har fördömts som rasistiskt.

- Skicka tillbaka henne! Skicka tillbaka henne, skrek publiken.

Efter unisont fördömande från demokraterna och avståndstagande från många republikaner säger Trump att han inte håller med slagordet.

- Jag är inte glad över det. Jag håller inte med det, sade Trump till pressen i Vita huset.

”Det var inte jag som sade det”

Enligt Trump var publikens reaktion spontan och han sade att han själv inte bär någon skuld för slagordet.

- Jag började tala mycket snabbt då det hände men som ni säkert märkte började de snabbt, sade Trump och hänvisade till publiken.

- Och det var inte jag som sade det, det var de som sade det. Och igen: jag håller inte med dem.

Representanthusledamoten Ilhan Omar i närbild.
Bildtext Ilhan Omar är den första ledamoten i representanthuset av somalisk härkomst. Hennes familj kom till landet som flyktingar undan inbördeskriget i Somalia.
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Omar själv avfärdade Trumps kommentarer som icke uppriktiga.

- Varje person som är i det här landet och kämpar med att få bli en del av samhällsväven vet att man inte får låta sig bekommas av något den här presidenten säger, sade Omar.

Omar har fått stöd av miljoner amerikaner på sociala medier och togs emot med en välkomstceremoni då hon återvände hem till Minneapolis i Minnesota.

Diskussion om artikeln