Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Abbe Karlsson och Matilda Forsberg sommarjobbar på äldreboende - "Det är faktiskt ett riktigt kiva jobb"

Från 2019
Matilda och Abbe talar med en äldre person som sitter i en rullstol i Almahemmet.
Bildtext Matilda Forsberg och Abbe Karlsson gillar att tala med de äldre, man får ha humor och vara öppen.
Bild: Amanda Vikman/Yle

En äldre man rullas fram i sin rullstol till Almahemmets samlingssal i Kimito. Abbe Karlsson böjer sig fram och frågar hur formen är i dag, och sen berättar han om dagens program.

- Jag studerar media i en yrkesskola i vanliga fall och visste inte så mycket om själva jobbet innan jag sökte hit. Jag har visserligen en släkting som jobbar här och tipsade mig, säger Abbe Karlsson.

Tillsammans med sommarjobbskollegan Matilda Forsberg slår de sig ner, en värdefull stund, för att berätta om sina erfarenheter från äldrevården.

- Jag sommarjobbade med samma sak på en annan ort förra sommaren och jag tyckte om det så därför sökte jag mig hit i år. Det ger mig så mycket att jobba med det här och umgås med människor, säger Forsberg.

Matilda och Abbe bäddar en säng.
Bildtext Matilda Forsberg och Abbe Karlsson gör det mesta på avdelningarna.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Abbe Karlsson var orolig för att jobbet skulle vara tungt och han såg inte fram emot att byta blöjor. Men när jobbet väl började har det inte varit några problem.

- Före jag skulle jobba tänkte jag nog att hur ska jag klara av det här, byta blöjor och så vidare, men jobbet var faktiskt inte så farligt som jag trodde. Jag vet egentligen inte om jag kommer på något dåligt med det här jobbet, säger han.

De gör det mesta på avdelningarna, men på plats finns alltid en ansvarig sköterska som gör sådant de inte har behörighet till.

- I bland känns det onödigt att hämta en närvårdare för att till exempel linda någons ben, men eftersom reglerna är sådana måste man följa dem, säger Karlsson.

"De vill veta hur man lever i dag"

Till arbetsuppgifterna hör också att sitta ner och tala med de äldre. Både Matilda Forsberg och Abbe Karlsson gillar den biten av jobbet, även om det i bland finns för lite tid.

Känns det svårt att hitta på samtalsämnen som båda kan tala om?

- Egentligen går det förvånansvärt bra. De tycker om att höra om hur livet skiljer sig från deras tid - hur det ser ut nu, säger Karlsson och fortsätter.

- Bara man är öppen och glad så lyckas det bra, det är oftast de som ställer frågor. I bland har man något gemensamt också som att man har bott på samma plats eller haft samma hobbyer eller djur.

Enligt statistik från Keva går var tredje närvårdare i pension inom tio år. Behovet av vårdpersonal växer, då också den finländska befolkningen åldras.

Bild från Unsplash.com
Bildtext De äldre hör gärna om de ungas vardag.
Bild: Brooklyn Morgan /Unsplash

Abbe Karlsson tro att många skulle gilla att åtminstone sommarjobba inom yrket, och tycker att det borde vara enkelt att prova på.

- Det finns många som borde testa och se vad det är. Många tänker kanske att "herregud, vården det är ju så jobbigt och tungt" men när man provat på så märker man vad det egentligen handlar om. Det är faktiskt ett riktigt kiva jobb, säger Karlsson.

Båda två tror att de kommer att söka samma jobb även nästa sommar. Matilda Forsberg studerar på gymnasiet och de två senaste sommarjobben har gett henne mycket.

- Jag trivs med människor och det är nog en förutsättning för att jobba med det här. Jag ser en framtid inom yrket och tror att jag kommer att söka mig till ett jobb inom vården, säger hon.

Diskussion om artikeln