Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

HD: Nederländerna delvis skyldiga till massakern i Srebrenica

Från 2019
Uppdaterad 19.07.2019 13:07.
Till minne av Srebrenica
Bildtext Gravar för massakeroffren.
Bild: EPA/FEHIM DEMIR

Den nederländska högsta domstolen har på fredag dragit samma slutsats som lägre rättsinstanser: Nederländerna är delvis ansvariga för massakern på muslimer i Srebrenica år 1995. Beslutet kan ha större juridiska följder vad gäller ansvaret länder bär för sina fredsbevarare.

10 procent. Det är sannolikheten domstolen anser att fredsbevararna hade för att förhindra massakern. Därför anser rätten också att ansvar kan utkrävas i samma utsträckning.

En lägre rättsinstans ansåg att den här sannolikheten låg på 30 procent, men högsta domstolen i Nederländerna sänkte alltså siffran till 10.

FN hade upprättat en skyddszon i området, som de nederländska fredsbevararna hjälpte bevaka. Sedermera intog bosnisk-serbiska styrkor zonen.

Tusentals muslimer sökte skydd i Srebrenica, men FN-styrkorna kapitulerade under en offensiv mot zonen. I samma process utvisade även styrkorna hundratals muslimer som befann sig inne i zonen, rakt i händerna på de bosnisk-serbiska styrkorna.

Därav anser den nederländska högsta domstolen att Nederländerna är delvis skyldigt för massakern i Srebrenica, närmare bestämt för 350 offers död. Sammanlagt mördades kring 8 000 muslimer i massakern.

Domen kan visa sig bli internationellt betydelsefull, eftersom den slår fast att stater kan tvingas bära ansvar om deras utstationerade fredsbevarare inte lyckas skydda civila i väpnade konflikter.

Källor: AP, AFP

Diskussion om artikeln