Molly Sandén: Man kallade mig för lilla gumman och ville att jag skulle banta och klä mig sexigare
Hon bokstavligen växte upp i rampljuset efter att hon slagit igenom som 14-åring. Men trots framgångarna ekade glåporden i korridoren efter danslektionerna. Sångaren Molly Sandén blev utsatt för mobbning och det fick hon kämpa med länge för att komma över. Men tack vare musiken fick hon sin revansch.
Redan i de tidiga tonåren brukade Molly Sandén gå ner i familjens källare för att sjunga. Akustiken var utmärkt och hon tog sig an alla svåra powerballader av Celine Dion och Whitney Houston.
Hon hade en passion för långa och svåra toner och hon ville pressa sig själv till det yttersta. Då kändes det bra.
- En gång sjöng jag en så lång ton att det började glittra framför ögonen och jag tänkte att det här är ju magiskt. Efteråt förstod jag att det var ju syrebrist som jag drabbades av, säger Molly Sandén och skrattar gott åt minnet.
Och skrattet fortsätter då hon berättar om den första låten som betydde mycket för henne. I filmen Robin Hood, med Kevin Costner i huvudrollen, är det en pojke som Sandén blir kär i men han dör senare i filmen. Temalåten Everything I do, I do it for you borrade sig djupt in i tonårsflickans hjärta.
- Jag brukade gå in i skogen och sitta på en sten och gråta och känna de där känslorna och då tänkte jag att jag alltid kommer att gråta när jag hör den här låten. Det var ju så gulligt tänkt då, säger Sandén.
Det var första gången jag fick känna den där kallduschen att oj, det där stödet jag hade på vägen upp det försvann på vägen ner
Molly Sandén om erfarenheterna från Melodifestivalen 2009
Slog igenom som 14-åring
Mitt första minne av Molly Sandén är från 2006. Jag träffade en svensk skivbolagsmogul som spelade upp en låt och frågade om jag kunde gissa hur gammal den kvinnliga solisten är. Min gissning blev någonstans mellan 30 till 40 år.
Jag höll på att falla av stolen då han avslöjade att hon var 14 år och skulle delta i Junior Eurovision Song Contest. Rösten hade ett djup och en mognad som man sällan hör och dessutom prickade hon in också de svåra höga tonerna helt klockrent.
Det var Molly Sandén som kom på tredje plats med låten Det finaste någon kan få och plötsligt var hon inne i branschen och fick skivkontrakt med ett stort bolag och massor med uppträdanden. Man började forma henne till en ny Carola med allt vad det innebar av image och låtmaterial.
Och det dröjde inte länge så kom första besvikelsen. Då hon var 16 år deltog hon i Melodifestivalen och trots att hon gick direkt till final så blev hon på sista plats med låten Så vill stjärnorna. Det var då som branschen visade sin fula sida för henne.
- Det var första gången jag fick känna den där kallduschen att oj, det där stödet jag hade på vägen upp det försvann på vägen ner. Det blev så otroligt tydligt och tungt att ta. Dessutom var jag ju så ung, jag gick ju fortfarande i skolan.
Det dunkar då du hoppar, du ser ut som en gris. Det var elaka kommentarer och ord som sitter kvar än idag
Molly Sandén om mobbningen efter danslektionerna
Blev mobbad i skolan
Hennes föräldrar skiljde sig då Molly Sandén var i de tidiga tonåren och då tog hon tillflykt till musikens värld. Hon gick i musikskola och efter skoltiden började hon också gå i en dansklass som var som en musikalgrupp.
I början var allt väldigt trevligt och Sandén började få några solonummer och det var då hon fick känna på avundsjuka från några andra flickor som var med i gruppen. Det hon upplevde ledde till att hon ännu idag kämpar mot dålig självkänsla och dåligt självförtroende.
- Det var mycket fokus på det kroppsliga i mobbningen. Det dunkar då du hoppar, du ser ut som en gris. Det var elaka kommentarer och ord som sitter kvar än idag. Jag trodde ju på det de sade, berättar Molly Sandén.
Men hon hittade också en inre styrka på grund av mobbningen. Det blev som ett sorts bränsle för henne att kämpa ännu mer och visa vad hon går för.
Bantning och sexiga kläder
Men det var då Molly Sandén började sjunga på svenska igen med en ny musikalisk dräkt som hon började känna att hon hittat hem. Hon dammade av sig den svenska pop- och schlagermässiga stilen och hittade sitt riktiga jag i den modernt producerade R & B popmusiken.
De svåraste tiderna i hennes karriär har varit då hennes artisteri har varit långt ifrån den som hon känner sig som privat.
- Det värsta har varit att gå upp på scenen och känna sig själlös. Gör man det för länge så tär det på en jättemycket, säger Molly Sandén.
Jag skulle gå ner i vikt och klä mig sexigare och det var inte jag
Molly Sandén om erfarenheterna från skivbranschen i USA
I ett skede testade hon också på att komma in på den amerikanska marknaden men det blev också en erfarenhet som bjöd på både gott och ont för henne.
- Jag kände mig väldigt stressad för man ville göra mig till någon jag inte ville vara. Jag skulle gå ner i vikt och klä mig sexigare och det var inte jag, säger Sandén om erfarenheterna i Los Angeles.
Men allt var inte negativt heller. Det som var bra var att det var en helt annan inställning till jobbet och det fanns ett konstant flyt i det man gjorde. Samtidigt lärde hon sig att våga stå på sig och ta för sig mera.
- Jag fick skinn på näsan för jag fick stå upp mot männen som satt där på möten och i den här ytliga världen föddes det en hel del jävlaranamma som jag tog med mig hem.
Och hon är glad för att de tiderna är förbi. Nu känner hon för det hon gör och är produktiv med att hela tiden skriva nya låtar. Dessutom har hon möjligheten att snabbt få ut nytt material i stället för att vänta ett år som det ibland kunde vara.
Lilla gumman överallt
Då jag frågar vad hon tror att det beror på att Metoo-rörelsen inte hade så stor effekt på musikbranschen så tvekar Molly Sandén en stund innan hon svarar.
- Jag har väldigt svårt att avgöra vad som gjorde att man ”lilla gummade” mig. Var det för att jag var så ung eller var det för att jag var tjej, säger hon.
Hon vill inte gå in på detaljer på vad hon sett eller upplevt men säger att musikbranschen trots allt nog har ändrats under de senaste åren. Det finns idag en mycket större sammanhållning mellan kvinnliga artister än förr.
Nu upplever jag att vi kvinnor stöttar varandra mycket mer än tidigare
Molly Sandén om nöjesbranschen efter Metoo
Nu upplever hon att hela branschen i stället tänker på att det skall vara jämnt fördelat och att det finns idag mycket större möjligheter för kvinnor att ta sig fram än tidigare.
- Tidigare var det ju bara killarna som hjälpte varann. Det var bro, killen, brorsan. Nu upplever jag att vi kvinnor stöttar varandra mycket mer än tidigare, säger Molly Sandén.
Stängde sitt Instagram-konto
I ett skede gick en stor del av hennes tid åt att uppdatera sitt Instagram-konto som hade över en halv miljon följare. Idag erkänner hon att förhållandet till sociala medier är mycket sundare än vad det var för några år sedan. Men det hade också ett pris.
Det var stressande då du visste att det fanns så många som hela tiden väntade på nya bilder från hennes privatliv och alla som skrev spydiga kommentarer och kunde vara osynliga bakom sina mobiltelefoner.
- Jag började tänka allt i bilder hela tiden, jag tänkte vinklar och ljus. Det var helt sjukt. Jag nådde en punkt då jag bara fick nog och jag raderade alla 5000 bilder jag hade där och man kunde ta bort bara en åt gången.
- Samtidigt blev det som en terapi för mig och just då var jag i ett skede av mitt artistskap då jag inte kände mig bekväm med mig själv, berättar Sandén.
På det privata planet har det också varit stora förändringar i livet. Senaste vinter tog förhållandet till en annan känd svensk artist, Danny Saucedo, slut och på den nya skivan Det bästa kanske inte hänt än har hon skrivit av sig en hel del av de känslor som fanns med i uppbrottet.
- Man måste ibland gå in i sin egen bubbla för att hitta sin egen inspiration och när man är två artister som har starka viljor och som båda tar sin plats blir det väldigt lite utrymme för det här. På slutet kände jag bara att jag inte hittade min plats i hemmet, att jag inte kom till ro. Det var inte så att någon skulle ha gjort något fel men det kändes rätt att gå skilda vägar, säger Molly Sandén.
Hör mer om Molly Sandéns tankar kring mobbning och förhållanden och framför allt hennes musik i Fokus på Molly Sandén på lördag 20/7 kl 13.03 och repris onsdag 24/7 kl 20.03 och på Arenan.
