Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

På väg ut med cykeln? Läs polisens fem tips innan du hoppar upp på sadeln

Från 2019
Uppdaterad 29.07.2019 12:27.
En kvinna cyklar med en cykel som har en cykelstol bakpå. Det är sommar.
Bildtext Kom ihåg cykelhjälmen när du ska ut och cykla.
Bild: Mostphotos / Arve Bettum

Som cyklist blir du alltid tvåa om du krockar med en bil. Därför kan det vara bra att ha bra koll på några saker innan man beger sig ut på cykeln.

Vi bad Mats Sjöholm vid Raseborgspolisen ge sina bästa tips.

 • Tips 1: Använd cykelhjälm!
  Se till att hjälmen är i rätt storlek att den sitter på på rätt sätt så den skyddar pannan. Alla smällar som hjälmen får gör den mindre hållbar. Har du krockat med den eller har hjälmen fått en hård smäll i marken – köp en ny.

  Av de cyklister som avled i olyckor år 2015-2017 var 49 stycken utan hjälm. En tredjedel, 18 cyklister, skulle sannolikt ha överlevt om de hade burit hjälm.

Polisen Mats Sjöholm håller i en vit hjälm. Hjälmen är i fokus.
Bildtext Kom ihåg hjälmen, påminner Mats Sjöholm.
Bild: Malin Valtonen / Yle
 • Tips 2: Se till att cykeln är i skick!
  Kolla att cykeln fungerar som den ska. Cykeln ska ha åtminstone en fungerande broms. Cyklar du i skymning eller i mörker ska den ha en lampa. Cykeln ska också ha reflexer bak, fram och på sidorna.
 • Tips 3: Repetera trafikreglerna för cyklister innan du beger dig ut i trafiken!
  Kom ihåg att man får bara cykla på trottoaren om man är under 12 år.
  Kom ihåg att man ska leda cykeln över skyddsväg. Du kan cykla över endast om det är en cykelväg som fortsätter på andra sidan skyddsvägen. Då ska du ändå komma ihåg att bilarna bara måste väja för dig om de har ett väjningstrafikmärke eller om de ska svänga. Annars är det du som cyklist som ska väja.
Polkupyörät liikennevaloissa
Bildtext Läs på om trafikreglerna för cyklister, till exempel när cyklister måste väja.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle
 • Tips 4: Planera din väg i förväg
  Undvik hårt trafikerade vägar utan vägren om du kan. Var uppmärksam på korsningar eftersom de områdena är de mest olycksdrabbade för en cyklist. Bilförarna kanske inte ser dig och väjningsplikten kan vara oklar.
 • Tips 5: Ta andra i beaktande och visa hänsyn!
  Använd spelöga. Kom ihåg att man alltid blir tvåa som cyklist om man krockar med en bil. Många gånger kan det löna sig att ge efter och låta andra köra före.

Mats Sjöholm poängterar att det också är viktigt att lära barn hur de ska cykla eftersom de ofta rör sig på cykel. Lär dem redan i tidig ålder hur man ska cykla i korsningar och var man kan cykla.

En vuxen och ett barn leder sina cyklar längs en väg i skogen.
Bildtext Lär dina barn hur och var de ska cykla redan i tidig ålder.
Bild: Roland Magnusson/Mostphotos

Vill du undvika att din cykel försvinner är det bra att ta ordentliga bilder på cykeln.

Lägg också eventuella speciella kännetecken på minnet som underlättar identifieringen av cykeln ifall den skulle bli stulen.

Skriv också upp cykelns tillverknings- eller serienummer, tipsar Sjöholm.

Yle Västnylands satsning på cykling

Under vecka 31 har Yle Västnyland cykling som tema både i radio, på webben och på sociala medier.

Redaktören Malin Valtonen utmanas att ta cykeln i stället för bilen till jobbet, en sträcka på drygt 40 kilometer per dag.

Dessutom ger Raseborgspolisen tips på vad man ska tänka på innan man hoppar på cykeln. Cyklisten Jan-Peter Stenvall berättar hur det är att cykla vid större trafikerade vägar i Västnyland.

Vi besöker sportaffären i Virkby och pratar cykelförsäljning, har elcykeln slagit igenom lokalt i regionen? Vi bekantar oss med kustrutten som nuförtiden gör det möjligt för cyklister att åka västerut från Hangö mot den åboländska skärgården.

Diskussion om artikeln