Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saga Andersson till final i U20-EM trots motgångar: "Nu måste jag använda för styv stav" – Jessica Kähärä i final både i tresteg och höjd

Från 2019
Uppdaterad 19.07.2019 16:21.
Saga Andersson, Sverigekampen 2017.
Bildtext Saga Andersson stötte på motgångar direkt.
Bild: Decabild / All Over Press

Saga Andersson som är den starkaste medaljkandidaten av finländarna i U20-EM i Borås fick det tufft redan i kvaltävlingen i stav. Hennes öppningshöjd 390 räckte trots allt till en finalplats. Jessica Kähärä tog sig i går till final, i två grenar.

Saga Andersson som åkte till EM i Borås som statistiketta fick spänna sig ordentligt i dagens stavkval.

Andersson öppnade med höjden 390 och kom över på första försöket. Sedan var det ändå stopp. Hon klarade efter det inte av 405 och stannade på resultatet 390.

Det räckte till slut ändå då alla som kom över höjden 390 på första försöket tog sig vidare. Allt som allt 16 stavhoppare tog sig till final.

Redan i uppvärmningen brast Anderssons stav men hon skadade sig inte. Det var ändå den staven hon hade behövt för att komma över 405.

– Nu måste jag använda en för styv stav. Men å andra sidan behöver jag inte fundera vilken stav jag ska använda i finalen, kommenterar Andersson enligt förbundets webbplats.

Finalen är på söndagskvällen.

Jessica Kähärä har tight tidtabell på lördag

Jessica Kähärä tog sig till final i både tresteg och höjd och har en tight tidtabell på lördag, då det bara är två timmar mellan finalerna.

I tresteg var 17-åringens resultat 12,88 i kvalet vilket räckte till en åttonde plats. I höjdkvalet blev hon sjua med resultatet 181.

– Lite tight är tidtabellen om höjden drar ut på tiden. Men hoppas det lyckas, kommenterade Kähärä enligt idrottsförbundets webbplats.

Samuel Purola missade knappt finalplats

Samuel Purola blev bara en hundradel från en finalplats på 100 meter då han var den sista att falla utanför. Hans resultat i semifinalen var 10,53.

Purola har lidit av en ordentlig flunssa men säger att formen är på kommande.

– Jag hade väntat mig att det går så här. Det var ett stort frågetecken kring hur löpningen skulle gå. I försöksheatet kändes det ändå bra. Det här var på det viset en positiv tävling att jag såg tecken på att formen är på kommande, sade Purola enligt förbundet.

Styrkebesked av Mattila och Killinen

18-åriga höjdhopparen Arttu Mattila gjorde en lyckad kvalinsats.

Mattila klarade alla sina försök och stannade på 209, vilket var delat bäst i kvalet. Förutom Mattila klarade även sex andra hoppare 209.

– Nu börjar jag hitta stabilitet i mina hopp. Tekniken hålls ihop och jag lyckas med min ansats, kommenterade Mattila.

I damernas släggkval blev Sara Killinen likaså etta. Killinens öppningskast på 63,49 var nästan två och en halv meter bättre än kvalgränsen på 61,00.

– Kastet kändes mycket lätt och var lite överraskande, med tanke på att mina uppvärmningskast misslyckades, sade statistikfemman Killinen.

Flertal finländare vidare

Eemil Helander tog sig vidare i 3000 meter hinder med tiden 9.08,46. Den tiden gav honom en sjunde plats.

I går tog sig också Julia Valtanen och Oskari Lahtinen till final.

Valtanen kastade nytt säsongsbästa i spjut i Borås. Hennes resultat i gårdagens kval var 53,21 vilket bara är 20 centimeter från hennes personbästa.

Oskari Lahtinen förbättrade däremot sitt personbästa i slägga. Hans resultat 71,30 räckte till en nionde plats och en finalbiljett.

Allt som allt deltar 39 finländare i tävlingarna som inleddes i går.

Alla resultat från U20-EM i Borås hittas här.

Artikeln uppdaterad med Mattilas och Killinens resultat klockan 16:20.

Diskussion om artikeln