Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Extrem värmebölja i USA - nödläge utlyst i New York över helgen

Från 2019
New York-bor skyddar sig mot värmeböljan den 2 juli.
Bildtext Extrem värme i New York igen. Den andra juli använde människor sig av paraplyer för att tackla hettan.
Bild: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

New Yorks borgmästare Bill de Blasio har igår utlyst nödläge i metropolen med anledning av en extrem värmebölja som drar in över New York.

Nödläget gäller från och med i dag och sträcker sig över hela veckoslutet.

– Vi är på väg in i en nödsituation och måste göra allt vi kan för att hålla invånarna i New York säkra, säger de Blasio i ett uttalande, skriver CNN.

I en video publicerad på Twitter uppmanar borgmästaren New York-borna att ta varningen på allvar och dricka för att undvika uttorkning.

Alla kontorsbyggnader som är högre än 30 meter ska se till att hålla temperaturen på 26 grader, det här för att minska belastningen på elnätet.

Staden öppnar också 500 ''cooling centers'', alltså allmänna inrättningar med luftkonditionering, där invånarna kan svalka sig.

Enligt amerikanska medier kommer utomhustemperaturerna kännas som 38 grader.

Triathlonloppet the Verizon New York City Triathlon som skulle äga rum på söndagen är inställt. Det är inte säkert för varken deltagare eller åskådare att vistas ute då, menar organisatörerna.

Varningar om extrem hetta utfärdade i flera städer

De höga temperaturerna kan bli dödliga på flera ställen i USA. 195 miljoner människor är i riskzonen, uppger CNN.

Under fredagen är östkusten med städer som Boston, New York, Philadelphia, Baltimore och Washington speciellt drabbade, i samtliga har det utfärdats varningar om extrem hetta.

Också i städer som Chicago, Cincinnati, Cleveland, Detroit, Indianapolis, Minneapolis och St. Louis har varningar om extrem hetta utfärdats.

Källor: CNN, CBS

Diskussion om artikeln