Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sofia Pölkky klar för spjutfinal i U20-EM trots arrangörsmiss – Nathalie Blomqvist säkrade finalplats med personbästa

Från 2019
Uppdaterad 19.07.2019 22:44.
Nathalie Blomqvist.
Bildtext Nathalie Blomqvist.
Bild: Thomas Windestam / Friidrottsförbundet

Dagen efter det egentliga spjutkvalet fick Sofia Pölkky till slut möjlighet att knipa en finalplats – vilket hon också gjorde. Nathalie Blomqvist gjorde i sin tur personbästa på 3000 meter och var näst snabbast av alla i kvalet.

Damernas spjutkval i U20-EM i Borås blev nog lite annorlunda än vad Sofia Pölkky på förhand tänkt sig.

Pölkky fick i torsdagens kvaltävling nämligen inte använda det spjut som hon vanligtvis tävlar med, något som visade sig vara arrangörernas misstag. I stället fick Pölkky chansen att tävla på fredagen, i samband med sjukamparnas spjutkastning.

Och bra gick det. Pölkky kastade nytt personligt rekord på 52,73 på det andra kastet och överskred kvalgränsen (51,00) med klar marginal.

– Jag visste att jag hade i mig ett resultat i den där klassen. I finalen strävar jag efter att förbättra mitt resultat, sade Pölkky i ett pressmeddelande från Friidrottsförbundet.

Förutom Pölkky deltar även Julia Valtanen i finalen. Hon kastade 53,21 i kvalet.

Lyckat kval för Nathalie Blomqvist

IK Falkens Nathalie Blomqvist deltog i kvalomgången av 3000 meter på fredagskvällen.

Blomqvist blev tvåa i sitt heat med tiden 9.27,04, vilket är hennes nya personbästa på distansen. Det första av de två heaten var långsammare än Blomqvists heat och hon var därmed näst snabbast av alla i kvalet.

– Jag var ute efter att springa bättre än förr på distansen och det blev ett behagligt lopp. I finalen kan jag nå ett bättre resultat, konstaterade Blomqvist efteråt på Friidrottsförbundets webbplats.

– Jag har ganska lite erfarenhet av 3000 meter, idag skulle jag ha kunnat löpa två-tre sekunder snabbare, men jag vill förbättra mitt resultat i finalen. En tid runt 9.20 är möjlig.

Diskussion om artikeln