Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Iran har konfiskerat ett svenskt fartyg under brittisk flagg i Hormuzsundet - skeppet har tagits till hamnen i Bandar Abbas

Från 2019
Uppdaterad 20.07.2019 09:21.
Bild på tankern Stena Bulk som beslagtogs i Hormuzsundet.
Bildtext Tankerfartyget Stena Impero.
Bild: EPA-EFE/TOMMY CHIA

Ett fartyg under brittisk flagg har konfiskerats i Hormuzsundet på iranskt vatten, bekräftar Irans revolutionsgarde. Nu har fartyget förts i hamn i Bandar Abbas. Iran troddes först även ha beslagtagit ytterligare ett fartyg, detta under liberisk flagg, men det har sedermera bekräftats att det endast fick en varning och tilläts vända bort och lämna Iranska vatten.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt bekräftar att tankerfartyget har konfiskerats av iranska myndigheter och hittills har ingen kontakt fåtts med dess besättning.

Fartyget Stena Impero var på väg till Saudiarabien, men bytte plötsligt kurs och styrde mot den iranska ön Qesgm där det iranska revolutionsgardet har en bas.

Iranska myndigheter uppger nu att fartyget var inblandat i en olycka med en fiskebåt, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Fartyget ska ha struntat i en fiskebåts nödrop.

Iranska myndigheter uppger att alla 23 besättningsmedlemmar befinner sig ombord på fartyget i Bandar Abbas hamn och att de kommer att hållas kvar där tills undersökningen är över.

Revolutionsgardet anser att fartyget Stena Impero bröt mot internationella sjöfartsregler och uppger att de konfiskerat fartyget efter uppmaningar från iranska sjöfartsmyndigheter.

Det konfiskerade fartyget tillhör det svenska rederiet Stena Bulk och de uppger på sin hemsida att de inte fått kontakt med fartyget sedan flera mindre fartyg och en helikopter närmat sig det.

Stena Imperos besättning består av 23 personer och ingen lär ska ha skadats i samband med händelsen.

Storbritanniens regerings kriskommité Cobra har samlats till ett krismöte och enligt tidningen The Guardian utreder brittiska myndigheter nu orsaken till fartygets kursbyte.

USA fördömer Irans agerande och kallar det för eskalerande våld.

"Alla är hela och hållna" ombord på Mesdar

Sent på kvällen skulle en till tanker ha beslagtagits, men det framgick senare att fartyget fått fortsätta färden efter en varning från iranska myndigheter,enligt CNN.

Fartyget har lämnat iranska vatten och kontakt med besättningen har etablerats.

"Alla är hela och hållna", enligt rederiet Norbulk Shipping UK.

En karta som visar det geografiska läget för Hormuzsundet.
Bildtext Hormuzsundet
Bild: Google

Tankerfartyget Mesdar är i brittisk ägo men seglar under liberisk flagg.

Kontakt med Stena Impero har inte ännu kunnat etableras.

Enligt CNN kommenterade inte Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif situationen under ett presstillfälle tidigt på lördagsmorgonen.

Konflikten har pågått sedan början av juli

Tidigare i dag beslöt Storbritannien att förlänga kvarhållandet av den Iranska tankern Grace 1, som beslagtogs i början av juli av brittiska myndigheter, med en månad.

Den iranska supertankern Grace 1 efter att den stoppats utanför Gibraltar förra veckan.
Bildtext Tankern Grace 1
Bild: AFP / Lehtikuva

Grace 1 beslagtogs på grund av misstankar om att tankern exporterade råolja till Syrien, vilket strider mot EU:s embargo.

Enligt Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt kan tankern släppas mot en garanti från iranskt håll på att den inte har för avsikt att bryta mot EU:s ekonomiska sanktioner genom att fortsätta mot Syrien.

Förra veckan försökte Irans revolutionsgarde beslagta ett brittiskflaggat fartyg på Persiska viken, men försöket misslyckades. Iran förnekar försöket.

Källor: Reuters, AFP, The Guardian, CNN

Artikeln uppdaterades 22:29 med information om att ett andra fartyg nu ska ha bytt riktning, och 23:12 med uppgifter om en andra konfiskering och 05:44 med bekräftelse att det andra fartyget fått lämna iranska vatten samt att Irans utrikesminister inte kommenterar det inträffade och 08:38 med uppgift om att fartyget tagits i hamn i Bandar Abbas.

Diskussion om artikeln