Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Algeriet tog hem Afrikanska mästerskapen – blixtmål räckte för att sänka Senegal i finalen

Från 2019
Uppdaterad 20.07.2019 08:53.
Algeriets herrlandslag i fotboll firar.
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

För andra gången i historien är Algeriet afrikanska mästare. Baghdad Bounedjahs mål i den andra matchminuten räckte för att säkra segern i finalen.

Klockan hade endast hunnit ticka i 75 sekunder när Algeriets Baghdad Bounedjah skar in mot mitten och avlossade ett skott som tog på Senegalförsvararen Salif Sané. Styrningen gjorde att bollen färdades i en hög bana över en chanslös Alfred Gomis i Senegalmålet.

Senegal hade senare i matchen sina chanser att kvittera finalen i Kairo och trodde sig även i ett skede ha fått en straff. Det fick de ändå inte, efter att den misstänkta handssituationen VAR-granskats.

Slutresultatet 1–0 är det samma som i gruppspelet när lagen möttes.

Detta var den andra gången som Algeriet tog hem mästerskapet. Den första gången var år 1990.

– Jag är väldigt glad. Hela vår nation har väntat länge på den andra (mästerskaps)stjärnan, sade Algeriets lots Djamel Belmadi efteråt.

– Det här är särskilt otroligt, med tanke på de förutsättningar vi hade. När jag började, så hade det här laget det svårt. Det att vi på tio månader lyckas stiga till Afrikas topp är speciellt.

Senegal har aldrig vunnit de Afrikanska mästerskapen. Tränaren Aliou Cisse fanns med som spelare när landet förlorade finalen år 2002.

– Vi släppte in ett mål direkt i inledningen och jag tycker att vi skulle ha förtjänat en kvittering, men så blev det inte, konstaterade Cisse efter matchen.

Källa: STT-AFP

Diskussion om artikeln