Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stulen lastbil i Santiago fraktade radioaktivt material - nu ber myndigheterna om hjälp

Från 2019
Uppdaterad 20.07.2019 16:20.
IR - Iridium

Chilenska myndigheter rapporterar om en bortkommen apparat som innehåller radioaktivt material. Materialet i fråga används bland annat vid röntgen.

Chiles atomenergi organ (CCHEN) rapporterar att en lastbil som fraktade en apparat av typen Sentinel 880 blivit stulen.

Apparaten innehåller materialet Iridium-192 som finns i industriell radiografisk utrustning.

Iridium-192 är en radioaktiv isotop av grundämnet iridium. Främst används isotopen till behandling av tumörer och även i röntgensystem.

-Rör inte, fiffla inte med eller försök inte använda apparaten, den kan orsaka allvarliga hälsoeffekter, säger CCHEN

CCHEN twittrar om lastbilen och berättar att den har iridium -192 om bord. Vidare uppmanar de allmänheten att ta kontakt.

Skräckexempel från 1987

En omfattande olycka inträffade i Brasilien efter att en strålbehandlingscentral flyttat till nya utrymmen. Under flytten lämnades en strålbehandlingsapparat kvar.

Inga myndigheter meddelades om att apparatur fanns kvar i de övergivna utrymmena och utrymmena revs delvis. Rivningen ledde till att strålbehandlingsapparaten i fråga skadades och blev osäker.

Apparaten som innehöll cesium-137 fördes sedan bort av två personer, i hopp om att kunna sälja den som skrot.

Delar av apparaten såldes slutligen till en skrothandlare. Personen som köpte delarna noterade ett blått sken från den brustna kapseln. Under fem dagar kom familjemedlemmar och vänner för att titta på det blåa skenet.

Under den här tiden uppvisade ett flertal personer matsmältningsproblem som ett symtom till radioaktiv exponering.

Myndigheterna kopplade inte samman symptomen till radioaktiv exponering. Kopplingen gjordes först när en patient tog med sig kontaminerade delar till ett sjukhus.

Olyckan förorsakade fyra dödsoffer. 112 000 personer undersöktes varav 249 personer drogs med allvarliga följder av radioaktiv exponering.

Matjord måste föras bort från flera ställen, hundratals hus demolerades och alla ägodelar från husen fördes bort för att förstöras.

Källor: Reuters IAEA

Diskussion om artikeln