Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simexperten tonar ned förväntningarna inför VM i Sydkorea: "En till två finalplatser är realistiskt för Finland"

Från 2019
Uppdaterad 20.07.2019 15:40.
Matti Mattsson.
Bildtext Matti Mattsson är Finlands senaste VM-medaljör.
Bild: EPA

Bansimningen i VM i Sydkorea inleds imorgon. Det finländska utgångsläget är ungefär det samma som det varit de senaste åren, menar Yles simexpert Vesa Hanski. Medaljer kan man drömma om, men finalplatser ska vara möjliga.

Världsmästerskapen i simsport i Gwangju i Sydkorea har redan pågått i över en vecka, men imorgon drar bansimningstävlingarna igång.

Finland skickar en trupp på sju simmare till Sydkorea, fyra damsimmare och tre herrsimmare. Det är ett relativt rutinerat lag, där endast 16-åriga Laura Lahtinen saknar rutin från tidigare seniormästerskap.

Finlands senaste medalj i långbane-VM är Matti Mattssons brons på 200 meter bröst från Barcelona år 2013.

Finländska simmare i årets VM

Damer:

Ida Hulkko (TaTU Tampere): tävlar på måndag på 100 meter bröst och på lördag på 50 meter bröst.
Mimosa Jallow (Kampuksen Plaani): tävlar på måndag på 100 meter rygg, på onsdag på 50 meter rygg, på fredag på 50 meter fjäril och på lördag på 50 meter fritt.
Laura Lahtinen (Helsingfors Simsällskap): tävlar på söndag 21.7. på 400 meter fritt, på onsdag på 200 meter fjäril och på fredag på 800 meter fritt.
Jenna Laukkanen (SC Vuokatti): tävlar på söndag 21.7. på 200 meter medley, på torsdag på 200 meter bröst och på lördag på 50 meter bröst.

Herrar:

Ari-Pekka Liukkonen (Cetus Espoo): tävlar på tisdag på 50 meter bröst, på onsdag på 100 meter fritt och på fredag på 50 meter fritt.
Matti Mattsson (Porin Uimaseura): tävlar på torsdag på 200 meter bröst.
Riku Pöytäkivi (Helsingfors Simsällskap): tävlar på söndag 21.7. på 50 meter fjäril och på fredag på 100 meter fjäril.

– För tillfället följer finländsk simning samma spår som tidigare, ungefär den här mängden idrottare har vi haft med tidigare också. Och det är många namn i truppen som figurerat i mästerskapen även tidigare, säger Yles simexpert Vesa Hanski.

Finalplatser ska gå att nå

Finländska idrottare har uppnått sammanlagt tio medaljer i världsmästerskapen i simsport genom tiderna. En utökning av medaljsaldot vore en fullträff, konstaterar Hanski.

– Medalj är alltid en dröm förstås, men vi har fått en medalj senast år 2013, då Mattsson vann brons på 200 meter bröst och vi har inte riktigt kommit upp i samma nivå som det året. Realistiskt sett kan vi nå 1-2 finalplatser med hårt arbete.

– Nivån är såklart hård med tanke på att det är OS nästa år, alla länder försöker nå OS-gränser och få OS-platser till nästa år.

Vem har de bästa möjligheterna i Finlands lag att ta finalplatserna?

– Matti Mattsson måste man lyfta fram såklart, han har simmat ganska bra under säsongen. Ari-Pekka Liukkonen kan lyckas och sedan kan Mimosa Jallow knipa en finalplats på 50 meter bröst, hon fick brons i fjol på 50 meter rygg.

Ari-Pekka Liukkonen
Bildtext Ari-Pekka Liukkonen.
Bild: EPA/PATRICK B. KRAEMER

Fler kan klara OS-gränser

Mattsson är för tillfället den enda finländaren som klarat en OS-gräns till Tokyo. Hanski tror att fler finländska simmare kan klara gränser till de olympiska spelen i Tokyo.

– Ari-Pekka Liukkonen ligger väldigt nära, han har tidigare simmat under gränsen tiotals gånger och jag antar att han klarar gränsen i VM. Mimosa Jallow ligger några hundradelar från gränstiden på 100 meter ryggsim, där har vi kanske en tredje gränsunderskridare.

Hanski nämner också Ida Hulkko som ett potentiellt namn, samt passar på att påminna om Jenna Laukkanen.

– Laukkanen måste man också plocka fram. Hon har haft en väldigt svår säsong, OS-gränserna borde nog vara ganska lätta för henne, men teknikmässigt har den här säsongen varit väldigt tuff för henne.

Jenna Laukkanen.
Bildtext Jenna Laukkanen.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Hurdana förväntningar har du på de yngre namnen, Laura Lahtinen och Ida Hulkko?

– Hulkko har simmat ganska bra under sommaren, men i och för sig så är det hennes första större tävlingar så vi får se hur det går. Hennes huvudsträcka är 50 meter bröst och det är ingen OS-sträcka. 100 meter bröst är lite för långt för henne i det här skedet.

16-åriga Laura Lahtinens huvudgren verkar vara runt 200 meter, enligt Hanski.

– Lahtinen vann ju en medalj i junior-EM, men hennes säsong har varit lång. Hon har redan haft flera så kallade konditionstoppar under säsongen, så det här mästerskapet är mer av en bonus där hon får testa sina vingar i VM-sammanhang.

Lyfter fram Adam Peaty

På damsidan finns internationellt sett lysande stjärnor som Sarah Sjöström och flera amerikanska namn, men på herrsidan är läget lite annorlunda. Vesa Hanski väljer att lyfta fram ett brittiskt toppnamn.

– På herrsidan finns det kanske inte så stora stjärnor, men ett namn vill jag ändå plocka fram; Adam Peaty från Storbritannien. Han är en storstjärna som gör många världsrekord.

– Nu när det är året före OS får man såklart se nya simmare som kommer fram, speciellt från USA på både herr- och damsidan, till exempel Sjöström kommer inte att komma lätt undan, för de gångna åren har visat att just året före ett olympiskt spel stiger nivån en hel del.

Finns det några namn som du tror att kan bli stjärnor i årets VM?

– Caeleb Dressel har nog varit en stjärna förr också, men nu tror jag att han kommer att nå en ny nivå. Han kommer nog säkert att vara ganska överlägsen på sina sträckor.

Caeleb Dressel höjer näven i luften i en simbassäng.
Bildtext Håll koll på Caeleb Dressel, tipsar Vesa Hanski.
Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press

Sändningstiderna från sim-VM

Diskussion om artikeln