Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Över 1 000 kvadratkilometer skog avverkades i Amazonas på bara 15 dagar - lögn, enligt Brasiliens president

Från 2019
Skogsavverkning i Amazonas
Bildtext Avverkning i Amazonas.
Bild: EPA

Brasiliens president Jair Bolsonaro anklagar Brasiliens rymdforskningsmyndighet för att ljuga kring hur omfattande avverkningen i Amazonas är, rapporterar BBC.

Brasilienska myndigheter uppger att satellitbilder visar att avverkningen i Amazonas har ökat med 88 procent jämfört med i fjol.

I samband med att myndigheternas preliminära uppgifter om avverkningen offentliggjordes uttalade sig Bolsonaro och menar att institutet smutskastar Brasiliens rykte genom att publicera data som felaktigt visar på en ökning av avverkningen där.

Inpes preliminära satellitdata visar att över 1 000 kvadratkilometer regnskog har avverkats - på bara de 15 första dagarna av juli. Det är en ökning på 68 procent i jämförelse med hela juli månad i fjol.

Bolsonaro menar att datan inte speglar verkligheten och vill nu träffa direktören för rymdforskningsmyndigheten för diskussion.

Bakslag för tidigare reformer enligt miljöaktivister

Flera tidigare regeringar har gjort stora framsteg med att minska avverkningen av regnskogen under det senaste decenniet genom att exempelvis införa ett bötessystem.

Bolsonaro och hans ministrar har kritiserat straffen och sedan han tillträdde i januari har han gjort det betydligt lättare att avverka i regnskogen - något som kritiserats hårt av miljöaktivister. Han anklagas för att ha omintetgjort de framsteg tidigare regeringar gjort vad beträffar illegal avverkning.

Nationella rymdforskningsmyndigheten Inpe uppger att dess data är 95 procent korrekt och flera vetenskapliga insitutioner, som exempelvis den brasilienska vetenskapsakademin, försvarar nu Inpe och menar att satellitdatan är tillförlitlig.

Förutom att kalla datan för lögnaktig förnekar Bolsonaro också utbredd undernäring i Brasilien. Det här trots FN-rapporter där det framgår att omkring 5,2 miljoner människor led av kronisk svält i Brasilien år 2017.

Källor: BBC, Reuters

Diskussion om artikeln