Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jessica Kähärä fixade de första finländska poängplaceringarna i U20-EM – Topias Laine skruvade upp medaljförväntningarna i spjut

Från 2019
Jessica Kähärä i farten.
Bildtext Jessica Kähärä i farten.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Multitalangen Jessica Kähärä hade en händelsefylld lördagskväll i svenska Borås. Kähärä deltog nämligen i finalen i både höjdhopp och tresteg i U20-EM. Resultatet? En sjunde- och en åttondeplats.

Först var det dags för höjdhopp. Där klarade Kähärä galant 170, 175 och 180 med sina första försök. Men 184 blev för mycket för talangen.

Resultatet räckte till för en åttondeplats i tävlingen och Kähärä tog samtidigt den första blåvita poängplaceringen för pågående U20-EM.

Segern i höjdtävlingen gick till Ukraina och Jaroslava Mahutjhih med resultatet 192. Ett resultat på 187 skulle ha krävts för medalj.

Det blev ytterligare en poängplacering i trestegsfinalen. Kähäräs längsta hopp mätte 12,90, vilket räckte till för en sjundeplats.

Där gick segern emellertid till grekiskan Karidi Spiridoula, som satte ett nationellt U20-rekord då hon prickade 14 meter redan i den första omgången. För en medalj i tresteg skulle det ha krävts ett hopp på 13,49.

Sara Killinen gick i sin tur in i damernas släggfinal med höga förväntningar på sina axlar. Killinen var bäst av alla i kvalet, där hon noterades för 63,49 med sitt första kast – men finalen gick inte alls som väntat.

Killinen blev helt och hållet utan resultat och slutade på tolfte plats.

Laine och Narvi till spjutfinal – Eskelinen fixade biffen i kula

I herrarnas spjut stod kval på programmet i Borås på lördagen. Där stod Topias Laine för den bästa blåvita insatsen.

Laine slungade herrspjutet 76,26 – klart över kvalgränsen och dessutom nytt personligt rekord.

– Jag hoppades på ett avslappnat och bra kast. Jag hoppades förstås också på att klara gränsen direkt, säger Laine i ett pressmeddelande från Friidrottsförbundet.

Topias Laine kastar spjut.
Bildtext Topias Laine.
Bild: SUL / Deca Text & Bild

Resultatet var det tredje bästa i kvalet.

Teemu Narvi tog sig också till final med resultatet 74,20 – vilket räckte till för en sjätteplats i kvalet.

– Kastet lämnade en bra känsla i kroppen. Om man klarar 74 meter med ett sådant där kast så vet man att spjutet kan flyga ännu längre i finalen, summerar Narvi.

Spjutfinalen går av stapeln i morgon.

Kulstötaren Kaisu Eskelinen får också förbereda sig på att tävla om EM-medaljer på söndagen. Eskelinen noterades för 14,89 med sitt första försök och tog sig till final.

Eskelinen var elva i damernas kulstötningskval.

Diskussion om artikeln