Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Ryssland övervägde att sälja Karelen tillbaka till Finland år 1991 – finländarna visste inget om saken

Från 2019
Presidentti Mauno Koivisto ja uudenvuodenpuhe 1983.
Bildtext Dåvarande president Mauno Koivisto. Arkivbild.
Bild: Håkan Sandblom / Yle

Ryssland övervägde på allvar att sälja Karelen tillbaka till Finland då Sovjetunionen upplöstes år 1991, berättar dåvarande vice utrikesminister Andrei Fjodorov för Helsingin Sanomat.

Enligt Fjodorov delgavs ingen information om saken till finländarna.

Rysslands nya ledning hade enligt Fjodorov sammanställt en lista över områden i vilka rörelser som sökte autonomi hotade att uppstå, och vars ställning skulle behöva fastställas på internationell nivå. På listan fanns bland andra Karelen, och karelsk nationalism var enligt Fjodorov ett orosmoment för Ryssland.

Senare det året upptäckte landets ledning att den sovjetiska statskassan stod tom. Enligt dåtida uträkningar var prislappen på Karelen 15 miljarder dollar.

Fjodorov berättade om att de räknat ut detta redan 2007, men då trodde han att president Mauno Koivisto och utrikesminister Paavo Väyrynen varit medvetna om att Ryssland övervägt affären. Nu uppger han att finländarna inte visste något om det hela.

– Jag befann mig i Finland hösten 1991, och då diskuterade vi nog högst antagligen frågan. Men dessa diskussioner pågick bakom lyckta dörrar i Rysslands regering, säger han till HS.

Enligt Fjodorov beslöt ledningen år 1994 att den karelska frågan var slutdiskuterad.

Diskussion om artikeln