Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA steks i hettan - folk söker svalka där det går

Från 2019
Värmebölja i USA - folk svalkar sig enligt bästa förmåga - Spela upp på Arenan

Stora delar av USA drabbas just nu av en svår värmebölja. Enligt meteorologerna kan temperaturen stiga till 46 grader och i Massachusetts har polisen gått ut med en ytterst ovanlig vädjan till presumtiva brottslingar.

De som i Massachusetts funderar på att begå ett brott ombeds vänta till måndag med att skrida till verket, på grund av de exceptionellt höga temperaturerna.

Farligt höga temperaturer, hög luftfuktighet

Även i övrigt uppmanas folk att ta det lugnt, stanna inomhus så mycket som möjligt och se till att dricka tillräckligt.

Det är också viktigt att ta hand om barn och seniorer, påminner myndigheterna i de drabbade områdena.

Hettan har redan krävt minst tre liv.

Det är kombinationen med hög luftfuktighet som gör hettan svår att stå ut med.

Det drabbade området sträcker sig från Mellanvästern till atlantkusten. Mellan 150 och 200 miljoner människor bor i den här delen av USA.

Inställda evenemang

I flera städer har folk fått tänka om när det gäller helgens planer.

I New York har man för första gången i evenemangets historia ställt in loppet New York City Triathlon på söndag. Samma öde har mat- komedi- och musikfestivalen OZY Fest i ikoniska Central Park gått till mötes.

På twitter uppmanar stadens borgmästare Bill de Blasio invånarna att ta det lugnt i hettan. Bland annat har New York gått in för att förlänga öppettiderna på de offentliga badinrättningarna.

Värmeböljan väntas lätta på måndag. Samtidigt visar internationella uppgifter att juni månad var den hetaste månaden någonsin på jorden, under den tid som man följt med temperaturerna.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln