Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands bensinpriser bland de högsta i EU - läget i Iran påverkar

Från 2019
Bensaautomaatti
Bildtext Den billigaste bensinen tankas i Bulgarien, den dyraste i Holland.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Spänningarna i Hormuzsundet syns i bensinpriserna i Österbotten, uppger en talesperson från Bensinförsäljarnas förbund (SBL) till STT.

Literpriset på 95-oktanig bensin i Finland var femte högst bland EU-länderna förra veckan. Detta framgår i Europeiska kommissionens översikt av bränslepriser inom EU.

Medelpriset på 95-oktanig bensin den 15 juli var 1,56 euro per liter i Finland. Den dyraste bensinen i EU tankades i Italien (1,60), Grekland (1,62), Danmark (1,66), och Holland (1,69).

Billigast kom man undan i Bulgarien (1,11), Lettland (1,14) och Litauen (1,18).

Prisuppgången för diesel var betydligt mindre dramatisk i Finland - dryga fyra cent. Annanstans i Europa märktes det tydligare: i Sverige låg dieselpriset på 1,50 euro per liter, vilket är relativt högt jämfört med Finland (1,37).

Bränslepriserna har stigit märkbart i Finland från i fjol. Bensinens literpris var i mars 3 procent högre än mars i fjol. För diesel var motsvarande siffra hela 9 procent.

Dyrare ju längre västerut

Det finns tydliga skillnader i bränslepriserna mellan Europas östra, centrala och västra samt norra delar - priserna stiger i allmänhet ju längre västerut och norrut man färdas. Undantagen är Italien och Grekland.

Både bensin- och dieselpriserna har stigit inom EU-området sedan slutet av juni.

- En faktor i det långa loppet är ju visserligen att efterfrågan ökar om sommaren, då folk kör relativt mycket, säger SBL:s styrelseordförande Juha Yli-Kesäniemi.

Men det världspolitiska läget har märkts av även i Alajärvi i Södra Österbotten där Yli-Kesäniemi bedriver sin verksamhet som franchisetagare för Neste. Han nämner bland annat situationen i Hormuzsundet.

- Nu har det ju uppstått någon liten konflikt där igen med kapade tankerfartyg och annat, så det utgör ju en faktor. Det märks genast av om priset på råolja stiger ens litet, för skattepåverkan höjer priset. Priset har gått upp med några cent på några dagar, och kursen stiger, säger Yli-Kesäniemi.

Bränslepriserna har inte ännu blivit lika höga som de var i maj i år. Då var det främst kvalitetsproblem med rysk olja som inverkade. I slutet av maj låg priset på 95-oktanig bensin i snitt på 1,6 euro.

I Finland är skatteandelen för 95-oktanig bensin 63 procent och 53 procent för diesel.

Diskussion om artikeln