Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nathalie Blomqvist fyra på 3000 meter i U20-EM – förlorade bronset med två hundradelars marginal: "Borde ha lagt in stöten tidigare"

Från 2019
Uppdaterad 21.07.2019 15:00.
Nathalie Blomqvist i Sverigekampen 2017.
Bildtext Nathalie Blomqvist.
Bild: Thomas Windestam / DECA TEXT&BILD / SUL

Närmare medalj än vad Nathalie Blomqvist var på 3000 meter i U20-EM i Borås idag är det svårt att komma. Blomqvist slutade fyra, endast två hundradelar från tredjeplatsen. Inte heller i herrarnas spjutfinal blev det någon finländsk medalj.

Drygt två sekunder från förstaplatsen och två hundradelar från bronspengen. Marginalerna var inte på Nathalie Blomqvists sida 3000-metersfinalen i U20-EM i Borås.

IK Falken-löparen höll sig i täten i de inledande delarna av loppet. När det sista varvet inleddes fanns Blomqvist med i bakre delen av tätgruppen.

På målrakan svarade Blomqvist för en fin spurt och lyckades nästan ta ifatt trean Elisa Ducoli från Italien. Blomqvists tid blev 9.32,44, Ducolis två hundradelar bättre.

– Jag hoppades att jag skulle vara framför italienskan i slutet, men nej. Jag gjorde mitt bästa, analyserar Blomqvist i ett pressmeddelande från Friidrottsförbundet.

Polskan Zofia Dudek tog hem segern i finalen med tiden 9.32,44, silvermedaljören Mariana Machado från Portugal var sex tiondelar sämre.

I kvalet löpte Blomqvist personbästa med tiden 9.27,04.

– Jag hade föreställt mig att det skulle gå snabbare undan i finalen. Men ingen ville dra. Slutet gick sedan riktigt hårt, säger Blomqvist.

"Då kanske det skulle ha gått vägen"

För Blomqvist var det den andra fjärdeplatsen i ett internationellt juniormästerskap. År 2017 blev det likaså en fjärdeplats för Blomqvist i Youth Olymics i ungerska Györ.

– Men den gången var jag klart långsammare än trean. Nu grämer det att det föll på så lite. Jag borde ha lagt in stöten tidigare. Då kanske det skulle ha gått vägen, säger Blomqvist.

Härnäst tävlar IK Falken-löparen i Kalevaspelen. Där återgår hon till att löpa 800 och 1500 meter.

– Jag kommer att hålla mig till 800 och 1500 meter framöver. Jag måste först bli snabbare och först sedan som äldre börja fokusera på längre distanser, berättar Blomqvist.

Medaljhoppet Laine över fem meter från medalj

Spjutkastarna Topias Laine och Teemu Narvi lyckades inte heller de öppna Finlands medaljkonto i mästerskapet.

Laine gjorde nytt personligt rekord i gårdagens kval med ett kast på 76,26, men nådde inte alls upp till den nivån i söndagens final.

Finländarens längsta kast nådde 72,20, vilket gav honom en sjätteplats. Teemu Narvi kastade i sin tur 71,30 och blev åttonde.

Topias Laine kastar spjut.
Bildtext Topias Laine.
Bild: SUL / Deca Text & Bild

Schweizaren Simon Wieland vann med resultatet 79,44, vilket innebär en förbättring på över sex meter av hans gamla personliga rekord.

Den lettiska silvermedaljören Krisjanis Suntazs kastade 79,23 och bronset knep greken Dimitrios Tsitsos med 77,79.

I damernas kulstötningsfinal slutade Kaisu Eskelinen tolfte och sist med 14,42 som resultat.

Artikeln uppdaterad med Nathalie Blomqvists kommentarer klockan 14.57.

Diskussion om artikeln