Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas nya partier går mot regeringssamarbete - president Zelenskyis parti tar övertygande seger

Från 2019
Uppdaterad 22.07.2019 13:55.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi firar att hans parti tar en övertygande seger i parlamentsvalet 2019.
Bildtext Nummer ett! Volodymyr Zelenskyi lovar experter på ministerposter och att bekämpa korruption.
Bild: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

President Volodymyr Zelenskyis parti Folkets tjänare går mot en övertygande seger i partiets första parlamentsval. Zelenskyi bjöd genast in det andra splitternya partiet Rösten till regeringsförhandlingar. Partierna har inte en enda sittande ledamot i sina led.

I Ukraina verkar president Volodymyr Zelenskyi få den starka position i parlamentet han hoppades på i det förtida valet.

Zlenskyi vann med klara siffror i vårens presidentval mot den sittande presidenten Petro Porosjenko.

- Valresultatet verkar motsvara prognoserna och president Zelenskys parti verkar få kring 44 procent av rösterna. Över 20 partier ställde upp i valet så ukrainarna har haft flera möjligheter att välja mellan. Vi kommer att se en hel del nya namn i parlamentetet, säger Maria Ågren som är ställföreträdande ambassadör vid finska ambassaden i Kiev.

Då 35 procent av rösterna hade räknats hade partiet ett stöd på 42,19 procent, men många distrikt där partiet har stort stöd hade ännu inte rapporterat sina resultat.

Det kan ge Zelenskyi möjligheten att börja genomföra de radikala reformer han har lovat i kampen mot korruption.

- Vi kommer inte att göra ukrainarna besvikna, sade Zelenskyi på partiets valvaka i Kiev.

Bjöd in andra splitternya partiet

Zelenskyi bjöd också som väntat genast in det andra helt nya partiet Rösten, som leds av rockstjärnan Syatoslav Vakarchuck.

Partiledaren och rockstjärnan Syatoslav Vakarchuck firar att hans parti tog sig in i parlamentet.
Bildtext Syatoslav Vakarchuck kunde fira att hans parti Rösten tog plats i parlamentet.
Bild: EPA-EFE/OLEG PETRASIUK

- Våra mål är de samma och jag tror att de också är samma mål som alla ukrainare har. Att få ett slut på kriget, få hem våra fångar och att få ett slut på korruptionen som fortfarande plågar Ukraina, sade Zelenskyi.

Varken Folkets tjänare eller Rösten har tillåtit sittande ledamöter att ställa upp på deras listor och partiernas kandidater har en medelålder på 37.

På det sättet har partierna signalerat att de vill dra en klar gräns mellan det gamla politiska gardet, som de menar är för tyngda av det gamla politiska systemets kohandel, nepotism och korruption.

Zelenskyi har lovat att utnämna en regering som till stor del består av experter, inte politiker.

- Jag tror starkt på att nästa premiärminister - jag upprepar - måste vara ett nytt ansikte, någon som är specialist på ekonomi, sade Zelenskyi.

Maria Ågren vid finska amassaden i Kiev tror att Zelenskyis och Vakarchuks popularitet har att göra med ukrainarnas attityd till politiker.

- Ukrainare litar inte på politiker. Det är en orsak till att konstnärer och oliktänkare som kommer utifrån de existerande politiska etablissemanget blivit populära. Ett nytt ansikte inger hopp helt enkelt, säger Maria Ågren vid ambassaden i Kiev.

Flera nya och oerfarna kommer att sitta i parlamentet, vilka tankar väcker det bland ukrainare?

-Åsikterna är tudelade. Å ena sidan är man hoppfull över att få in nya ledamöter som inte har kopplingar till de gamla politiska partierna. Samtidigt oroar sig folk över hur de nya och ovana ledamöterna ska klara av jobbet utan någon tidigare erfarenhet, säger Ågren.

Styrkeförhållanden

Om Zelenskyi och Vakarchuck kan bilda regering utan något tredje parti återstår ännu att se.

Trots att mätningarna sammanlagt ger dem en majoritet av rösterna kan styrkeförhållandena i parlamentet se annorlunda ut.

199 av parlamentets 424 ledamöter väljs inte i listval, utan i direkta personval.

Rösträkning påbörjas i en vallkola i Kiev efter parlamentsvalet 2019.
Bildtext Mycket återstår att räkna. Valdeltagandet har ännu inte offentliggjorts men verkar bli högt.
Bild: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Det innebär att Zelenskyis och Vakarchucks partier kan tvingas hitta ett tredje samarbetsvilligt parti för att få ihop en majoritetsregering om fördelningen mellan vinnarna i de direkta personvalen skiljer sig stort från det övriga resultatet.

Klockan 9:15 rapporterades Folkets tjänare leda i 120 av de 199 distrikten.

Bland de andra partierna som tar plats i parlamentet finns Porosjenkos Europeisk solidaritet och den före detta premiärministern Julia Tymosjenkos Faderlandet.

De landar på tredje och fjärde plats i mätningarna, men symboliserar för Zlenskyis väljare det gamla politiska system de vill ta avstånd från.

På andra plats kommer det proryska partiet Oppositionsplattformen - För liv.

Partiets ledare, oligarken Viktor Medvedchuk, har mycket nära band till Rysslands president Vladimir Putin.

De två träffades i Moskva precis före valet.

Medvedchuck hade lovat fred, autonomi för de rebellkontrollerade områdena i östra Ukraina, amnesti åt rebellerna och en betydande rabatt på rysk gasimport om han vinner.

Inga ytterhögerpartier klarade av röstspärren på 5 procent.

Artikeln uppdateras.

Källor: Reueters, AFP, AP, BBC, Kyiv Post, France 24

Diskussion om artikeln