Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterande Hongkongbor angreps av “ligister” - oppositionen anklagar regeringen för att skicka gangstrar mot demonstranterna

Från 2019
Uppdaterad 22.07.2019 07:21.
Polis och demonstranter drabbade samman i Hongkong och polisen avfyrade tårgas och gummikulor.
Bildtext Nya våldsamheter i Hongkong då demonstranter kastade ägg och sprejade slagord på Kinas sambandskontor i stadens centrum.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Söndagens protester i Hongkong utmynnade i sammandrabbningar mellan polis och en mindre grupp demonstranter, som trotsade myndigheterna. Mest bestörtning väckte ändå vad som tros vara de lokala brottsorganisationernas medlemmar som misshandlade tiotals demonstranter vid en tågstation efter protesterna.

Demonstrationerna mot Hongkongs regering utmynnade igen i våldsamheter natten mot måndag.

Efter en fredlig demonstration med flera hundratusen deltagare, trotsade några tusen demonstranter myndigheterna och marscherade långt förbi den punkt där demonstrationen skulle sluta.

De tog sig till det kinesiska sambandskontoret, som driver Pekings ärenden i den autonoma regionen.

Demonstranter kastade bland annat ägg och sprejade slagord på sambandskontorets väggar.

Polisen tog då till tårgas och batongslag, och senare också gummikulor för att skingra demonstranterna, som svarade med att kasta plastflaskor och småsten.

Angreps av gangstrar

Trots att demonstrationen utmynnade i ett våldsamt ingripande från polisens sida var det en annan incident under natten som väckte mest ilska och bestörtning i Hongkong.

Då människor som hade deltagit i den fredliga delen av demonstration var på väg hem angreps de plötsligt av flera hundra män, klädda i vita t-skjortor och beväpnade tillhyggen.

Videoklipp på angreppet spreds snabbt på sociala medier.

Tiotals människor skadades, 36 allvarligt, och angreppet fick pågå länge utan att polisen ingrep.

Angriparna lämnade sen i lugn och ro tågstation Yuen Long utan att polisen hade gjort något.

Hongkongs regering kallade angriparna ligister, men oppositionen misstänker att det är frågan om de lokala brottsligorna triadernas medlemmar.

Flera angripare hade triadernas tatueringar.

Låter brottslingar löpa amok

Triad-ligorna misstänks ha nära band till polisen i Hongkong, genom mutor och till och med samarbete mot andra brottslingar.

Oppositionen anklagade polisen och Hongkongs regering för att ha skickat ut triadmedlemmar för att göra deras smutsgöra åt dem.

- Är det nu så i Hongkong att regeringen låter gangstrar misshandla folk på gatorna med vapen, sade oppositionspolitikern Lam Cheuck-ting som själv skadades under attacken.

Ett klipp där en person som uppges vara en av regeringspartiets politiker, Junius Ho går omkring och tackar angriparna för ett bra jobb har också spridits på twitter.

Politikern medger att han träffade männen som utförde attacken.

Bland offren fanns också andra oppositionspolitiker, journalister och förbipasserande som inte hade deltagit i demonstrationerna.

Polisen sade att de inte kunde ingripa utan förstärkningar eftersom det handlade om så många angripare.

Angriparna rapporterades ha samlats utanför Hongkongs centrum efter incidenten, fortfarande klädda i vitt, men polisen grep ingen av dem då de kom till platsen.

Orsaken var att de inte hittade några vapen eller tillhyggen hos de misstänkta angriparna.

- Vi kan inte gripa någon bara för att de är klädda i vitt. Vi kommer att behandla alla rättvist, sade polischefen Yau Nau-keung.

Diskussion om artikeln