Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Amanda Parkkinen fotograferar för stora medieprofiler – hundratusentals har sett hennes bilder

Från 2019
Rebecca Fredriksson i ett landskap.
Bildtext Rebecca Fredriksson är en av många influerare som Amanda Parkkinen fotograferat.
Bild: Amanda Parkkinen

Först fotograferade hon friidrottstävlingar. Sedan frilansade hon som fotograf för en dagstidning. Nu fotograferar Jakobstadbördiga Amanda Parkkinen för några av de största svenska profilerna på sociala medier.

Parkkinen visste tidigt att fotograferandet var någonting hon ville fortsätta med, men det fanns även de som motsatte sig och ansåg att hon kunde göra något bättre.

– Jag hade så pass bra betyg i gymnasiet så folk sade att jag slösar bort mitt goda betyg.

Amanda Parkkinen med blommor i handen vid ett träd
Bildtext Fotografen Amanda Parkkinen.
Bild: Amanda Parkkinen

Trots det vågade hon satsa och startade sitt företag redan samma år som hon gick ut gymnasiet. Samtidigt förvandlades hobbyn till ett yrke.

Parkkinen flyttade till Sverige för att gå på fotoskolan STHLM. Valet föll på Sverige dels av språkliga skäl och dels för att det är lättare att få jobb där.

Efter flytten till Stockholm har karriären gått spikrakt uppåt och hon har fått fotografera för riktigt stora profiler på sociala medier.

– Jag kom i kontakt med en bloggare för ett och ett halvt år sen. Hon sökte efter en fotograf via Instagram och jag svarade att jag kan ställa upp.

Rebecca Fredriksson bland blommor.
Bildtext Bloggaren Rebecca Fredriksson.
Bild: Amanda Parkkinen

Stora medieprofiler tar kontakt

Efter att det hela hade tagit fart, har det bara rullat på. Plötsligt tar Therese Lindgren, en influerare med 940 000 följare på Instagram, kontakt.

Hon hade sett bilder som Parkkinen tagit för bloggaren Rebecca Fredriksson och gillade dem. När hon insåg att det var Parkkinen som tagit bilderna så skickade Lindgren ett mejl till henne.

– Det kändes ganska overkligt. Hon har ju så många följare, men jag blev glad förstås.

Sedan dess har Parkkinen jobbat för Lindgren och från och med första maj i år är alla bilder som Therese Lindgren publicerar på Instagram fotograferade av Parkkinen.

Förutom att Parkkinen nu fotograferar för Therese Lindgren, har hon även jobbat med Angelica Blick som har 1,1 miljoner följare på Instagram.

Therese Lindgren i en säng med hundar.
Bildtext Influeraren Therese Lindgren
Bild: Amanda Parkkinen

Mera krävande yrke än man tror

Det finns ofta mera jobb bakom en bild än man kanske skulle tro. Det kräver både planeringsarbete på förhand och redigering efteråt.

– Det beror förstås på vem man fotograferar. Vissa bilder är det mera tanke bakom och man måste fundera på vilken typ av bilder man ska ta, vilka kläder personen ska ha på sig, var man ska vara.

Parkkinen berättar att det dessutom är sällan man tar bara en bild under ett fotograferingsskede. Om hon fotar någon med modeinriktning så har personen flera outfits med sig.

Eftersom influerare ofta är stora på flera olika kanaler måste det fotograferas många bilder på en gång som sedan kan portioneras ut på sociala medier under en längre tid.

Vill inte begränsa sitt fotograferande

Trots att Parkkinen nu fotar en hel del influerare, vill hon ändå vara en mångsidig fotograf och inte begränsa sig.

– Det är absolut roligt att jobba med dem också, men jag vill även kunna fotografera bröllop eller familjer. Jag gillar att kunna kombinera olika områden. Jag har inte riktat in mig specifikt på influerare även om det är vad som syns utåt.

Parkkinen fotograferar regelbundet även bröllop och familjer.

– Jag älskar att kunna skapa en känsla i bilder, vilket går att göra på ett annat sätt vid denna typ av jobb.

En kvinna i gräset med solnedgång som bakgrund.
Bildtext Ett porträtt taget av Amanda Parkkinen.
Bild: Amanda Parkkinen

För tillfället har Parkkinen väldigt mycket jobb, trots att hon egentligen är på semester i hemstaden Jakobstad.

– Att ha mycket jobb är något jag älskar, men det att jag prioriterar andra gör att sömnen ofta blir lidande vilket kanske inte är hållbart i längden.

Vill fortsätta fotografera och blogga

Parkkinen berättar att hon inte har några särskilda mål för framtiden. Förutom att fortsätta fotografera.

– Jag älskar att fota så förhoppningsvis kommer det att rulla på och jag kan fortsätta jobba med det. Branschen är hård, men vågar man satsa så går det.

Amanda Parkkinen driver även en blogg där hon bland annat ger tips för andra fotografer.

Hon hoppas kunna fortsätta driva bloggen i framtiden vid sidan om jobbet som fotograf.

– På bloggen får jag fota egna bilder och skapa det jag gillar och det jag brinner för. Att kunna driva bloggen vid sidan om jobbet som fotograf är en dröm.

Alla bilder i artikeln är tagna av Amanda Parkkinen.

Diskussion om artikeln