Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Flodpärlmusslan fick tillbaka sexlusten i laboratorium i Jyväskylä - men än kan inte mussellarverna flytta hem till Svartån

Från 2019
Flodpärlmusslor på bottnen i Konnevesi
Bild: Panu Oulasvirta

Forskare på Jyväskylä universitet har lyckats få den hotade flodpärlmusslan att föröka sig. Larverna kommer från individer som samlades in i Svartån och Esse å för tre år sedan.

Flodpärlmusslan är en utrotningshotad art som länge mått dåligt i de finländska sjöarna och bäckarna.

Nu har räddningsinsatserna för att rädda musslan burit frukt - de första exemplaren har fötts på Konnevesi forskningsstations laboratorium.

– Det var en mycket fin och berörande stund då de första livskraftiga minimusslorna rörde på sig i laboratorieglasskålen, säger forskningsbiträdet Hanna Suonia på Jyväskyläs enhet för bio- och miljövetenskap.

Jokihelmisimpukka kädessä.
Bild: Juha Syväranta, Panu Oulasvirta / Alleco Oy

Flodpärlmusslan kan bli över 100 år och trivs bara i sjöar och bäckar med rent vatten. Musslornas första levnadsår är extra känsliga för musslan och få överlever de första åren.

Larver i gälar

Flodpärlmusslan kan inte överleva utan vandringsfiskar. Musslorna är nämligen först larver och då behöver de lax eller öring som värddjur.

Mussellarverna i Konnevesi föddes i höstas och har nu levt elva månader i värdfiskarnas gälar, förklarar Jyväskyläprofessorn Jouni Taskinen som fungerar som forskningsledare.

Musslorna ska ännu leva ett par år i laboratoriet innan de kan flytta ut i naturen igen.

Svartån måste bli renare

I Västnyland kan man hitta flodpärlmusslor i Svartån. Där har den inte kunnat föröka sig sedan 1950-talet. Då byggdes kraftverksdammar på området vilket hindrade fiskar från att ta sig upp i ån.

Det är därför man för tillfället bygger fiskvägar i Svartån.

Lxtrapporna konsturears vid Billnäs Bruk
Bildtext Fiskvägsbygget framskrider vid Svartån i Billnäs.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Åns vatten borde också bli renare innan flodpärlmusslan kan återplanteras där. Läget i Svartån är i dag oroväckande.

Innan man kan flytta tillbaka musslorna till naturen måste hemåns vatten vara av god kvalitet, det måste förekomma tillräckligt med laxfiskar och även åns botten måste må bra, förklarar Panu Oulasvirta som lett dykningar i Svartån för företaget Alleco.

Sukeltajat tutkivat jokihelmisimpukan elinoloja Mustionjoessa.
Bildtext Dykarna Panu Oulasvirta och Pauliina Saarman i Svartån i maj 2019.
Bild: Juha Syväranta / Alleco Oy

Flodpärlmusslestammen i Svartån rasar - i Åminnefors fanns det år 2010 cirka 2 000 individer men nu är endast 850 kvar, uppger Oulasvirta.

Källa: Yle Luontos artikel "Raakun lemmenloma onnistui – erittäin uhanalainen jokihelmisimpukka lisääntyi laboratoriossa! Paluu kotijokeen on vielä mahdotonta" av Tiina Jensen.

Diskussion om artikeln