Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

MOT: Ytterligare ett byggföretag misstänks för att ha betalat mutor till före detta ledare inom Nuorisosäätiö

Från 2019
Uppdaterad 22.07.2019 20:48.
Kuvituskuvassa näkyy kerrostalo ja nostokurki, taustalle heijastuu euroja.
Bild: Camilla Arjasmaa / Yle

Polisen misstänker att ägaren till en byggfirma i Tavastehus har betalat tiotusentals euro i mutor till stiftelsen Nuorisosäätiö, rapporterar MOT.

Polisen misstänker Mikko Launo, huvudägare av byggföretaget LRG Group, för att ha betalat över 30 000 euro i mutor till före detta ledare inom stiftelsen Nuorisosäätiö.

Pengarna ska ha betalats till ett företag som ägdes av stiftelsens före detta VD och ombudsman Aki Haaro samt stiftelsens ordförande Perttu Nousiainen.

Enligt MOT misstänker polisen att pengarna var till för att främja samarbetet mellan byggföretaget och stiftelsen.

I härvan ingår också försäljning av lägenheter till underpris.

Nuorisosäätiös nya ledning vill att polisen undersöker fler ekonomiska oklarheter som har med stiftelsen och byggfirmans affärer att göra.

Ett tjugotal misstänkta i härvan

  • LRG Group (tidigare Leimarakentajat Oy) är redan det andra byggföretaget i en ekonomibrottshärva där stiftelsen Nuorisosäätiö bland annat misstänks för att ha tagit emot mutor.
  • En av de huvudmisstänkta i härvan är Mika Wilenius som tidigare var huvudägare för byggföretaget SSR Group i Lahtis.
  • Ett tjugotal personer misstänks i härvan som polisen började nysta i år 2016. Ingen har hittills gripits.
  • Före detta ledare inom stiftelsen Nuorisosäätiö misstänks ha tagit emot mutor på över en miljon euro. Största delen av den här summan kommer från SSR Group

Nuorisosäätiö köpte lägenheter ingen ville ha

Under åren 2014-2016 lät byggföretaget LRG Group bygga tiotals nya lägenheter på olika håll i Päijänne-Tavastland och Egentliga Tavastland.

Enligt MOT fanns det en risk för stora förluster för företaget eftersom bostäderna inte gick åt på marknaden.

Som en räddande ängel kom Nuorisosäätiö, som under ledning av Aki Haaro och Perttu Nousiainen blivit allt mera businessdrivet och köpte 50 lägenheter.

Den här affären undersöks av polisen. LRG Group betalade nämligen en provision på 31 000 euro till Aki Haaro och Perttu Nousiainen.

Provisionen undersöks inte bara för mutbrott, den strider troligtvis också mot lagen om stiftelser. Enligt lagen får ledande personer inom stiftelser inte motta personliga förmåner i samband med affärer.

Vad MOT erfar användes pengarna både av Haaro och Nousiainen till jämna ut förluster de råkat ut för i sina egna företag.

Helsingforspolisen har inte velat kommentera utredningen eftersom den är på hälft. Inga åtal har heller väckts.

Perttu Nousiainen och Aki Haaro, tidigare ledare vid Nuorisosäätiö.
Bildtext Aki Haaro och Perttu Nousiainen hade tidigare ledande positioner på Nuorisosäätiö.
Bild: Yle MOT ja Markku Ulander / Lehtikuva

Lägenheterna erbjöds aldrig till unga

Stiftelsen har samlat på sig egendom för flera hundra miljoner euro genom offentliga stöd av Penningautomatföreningen RAY och lån av Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet, Ara.

Stöden och lånen beviljades eftersom stiftelsen Nuorisosäätiös syfte är enligt dess stadgar att erbjuda boende till under 30-åringar för ett rimligt pris.

Lägenheterna stiftelsen köpte av LRG Group erbjöds ändå aldrig till unga personer som sökt boende via stiftelsen, utan sattes direkt på den allmänna hyresmarknaden till marknadspris.

Revinnäinen
Bildtext Så här marknadsförde byggföretaget LRG Group sina lägenheter i Hyvinge som Nuorisosäätiö sedan köpte.
Bild: Mira Gartz / Yle

Köpte tomt tillsvindlande överpris

Den nya ledningen som började sitt arbete vid Nuorisosäätiö sommaren 2018 har bett polisen utreda händelserna kring LRG Group, Mikko Launo, Aki Haaro och Perttu Nousiainen.

Stiftelsen vill att polisen utreder bostadsaffärer men också räkningar från LRG Group som Nuorisosäätiö betalat.

Stiftelsens nya ledning misstänker nämligen att en del av räkningarna är påhittade eller att priserna varit för höga.

Dessutom har Nuorisosäätiö köpt en tomt i Riihimäki av LRG Group för 900 000 euro. En utomstående part har uppskattat att markens egentliga värde är under 500 000 euro.

Det finns en misstanke om att den gamla ledningen medvetet betalade överpris för tomten.

Bakgrund: Yle satte käppar i hjulen på bostadsaffärer

Nuorisosäätiö har sålt 30 av de 50 lägenheter de köpt av LRG Group. Den nuvarande VD:n Kimmo Pihlman berättar att stiftelsen försöker sälja bort också de 20 kvarblivna lägenheterna men att affären kommer innebära förluster på ungefär en miljon euro.

Allt som allt uppskattar stiftelsen att de gjort förluster på över hundra miljoner euro på grund av Aki Haaros och Perttu Nousiainens skumma affärer.

Helsingforspolisen har kommenterat fallet med att säga att i finska mått mätt handlar det här om ett ovanligt stort finansiellt brott.

Aki Haaro, Perttu Nousiainen och Mikko Launo har inte svarat på MOT:s intervjuförfrågningar.

Artikeln är en översättning av Jyri Hänninens artikel "Rikosvyyhti laajenee – jo toista rakennusliikkeen omistajaa epäillään Nuorisosäätiön ex-johtajien lahjomisesta"

Diskussion om artikeln