Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

En ny saluhall planeras i hamnkvarteren - men räcker kunderna till för två saluhallar i Åbo?

Från 2019
Uppdaterad 23.07.2019 10:02.
En skiss på hur den nya saluhallen i Åbo kunde se ut
Bildtext Skiss över den nya saluhallen i Åbo. Hallen ligger mellan Stockholmsgatan och Lyftkransgatan.
Bild: Lundén Architecture Company

Trots att saluhallen i Åbo har svårt att locka kunder planeras en ny saluhall i Rettigs gamla tobaksfabriks lagerhall. Den gamla lagerhallen står på området mellan Stockholmsgatan och Lyftkransgatan, nära hamnen.

Den nya saluhallen ska bli en helhet på 5 500 kvadratmeter, och den ska vara fylld med både mindre och större företag. En större dagligvaruhandel planeras också finnas i den nya saluhallen.

Restauranger och barer som har kvällsöppet ska också få plats. Målet är att skapa en modern blandning av saluhall och köpcentrum där många småföretagare ska få plats och kunderna vill tillbringa mycket tid.

Harri Laisto vid företaget Randh Asset Management som planerar den nya saluhallen säger att saluhallen inte är tänkt att konkurrera med den existerande saluhallen eller andra köpcentrum i Åbo.

Harri Laiho står framför den gamla lagerhallen.
Bildtext Harri Laisto är en av krafterna bakom planeringen av den nya saluhallen.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Kommer kunderna räcka till för två saluhallar i Åbo?

Harri Laisto menar att kunderna nog kommer räcka till för båda saluhallarna eftersom de kommer ha väldigt olika profil. Den nya saluhallen ska erbjuda annat än bara mat och också ha kvällsöppet.

Främst litar Laisto ändå på att området kring hamnen byggs ut så mycket att en helt ny stadsdel med flera tusen invånare växer fram.

Den nya saluhallen ska stå klar år 2020. I närheten byggs som bäst närmare 2 600 nya bostäder för nästan 5 000 invånare. Laisto litar på att dessa nya invånare blir saluhallens främsta kundkrets.

Johan Hellsten som är köpman vid Herkkunoutta i Åbo saluhall är inte lika hoppfull. Han välkomnar konkurrensen en ny saluhall skulle medföra, men är samtidigt skeptisk.

- Jag vet inte om kunderna räcker till, och så undrar jag också om företagarna gör det. Det finns inte hur många små matproducenter i Åboregionen som helst.

Rettigs tobaksfabriks gamla lager.
Bildtext Den gamla lagerhallen ska totalrenoveras och förvandlas till en modern saluhall. I bakgrunden syns Åbo slott.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Åbobor positivt inställda till en ny saluhall

Bland kunderna i den nuvarande saluhallen i Åbo är man försiktigt positiv till en ny saluhall i staden.

Maarit Korhonen besöker saluhallen varje gång hon rör sig i centrum. Hon tror den nya saluhallen närmare hamnen kunde betjäna turisterna.

Själv skulle hon besöka den nya saluhallen bara om där fanns någon riktigt speciell butik, säger hon.

Maarit Korhonen tittar in i kameran.
Bildtext Maarit Korhonen tycker det är bra om turisterna i framtiden möts av en saluhall istället för trist hamnområde då de stiger i land i Åbo.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Anne Kolu tycker att en ny saluhall är en fantastisk idé.

- Jag bor själv åt det hållet och tycker det låter jätteroligt med en till saluhall. Jag tror nog att kunderna räcker till, inte överger stamkunderna saluhallen här i centrum.

Anne Kolu tittar in i kameran.
Bildtext Anne Kolu tycker en ny saluhall behövs i Åbo.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Emma Häggman och Madeline Toyokawa har slagit sig ner för en kopp kaffe i saluhallen och tror att saluhallarna nog kommer tvingas konkurrera med varandra om kunderna.

- Den här är ju historisk och själv har jag många minnen härifrån. Den nya kommer inte alls ha samma charm, säger Toyokawa.

Två kvinnor ser in i kameran.
Bildtext Emma Häggman och Madeleine Toyokawa gillar den historiska miljön i saluhallen.
Bild: Yle/Ida-Maria Sola

Häggman håller med, hon säger att hon kanske skulle testa den nya saluhallen av nyfikenhet men fortsättningsvis besöka den gamla.

- Kunderna räcker kanske till, men företagarna får nog kämpa mer, tror Häggman.

Harri Laisto tror stenhårt på den nya saluhallen i området som på finska döpts till Herttuankulma.

- I framtiden kommer folk inte lämna sin stadsdel lika ofta. Vi vill blicka framåt och satsa på att folk som bor nära hamnen vill handla och sköta ärenden nära sitt hem.

Diskussion om artikeln