Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Thailändska bärplockare skadade i krock mellan minibuss och personbil i Peräseinäjoki – personbilsföraren misstänks för grovt rattfylleri

Från 2019
Uppdaterad 23.07.2019 15:17.
Polisens bild från olycksplatsen.
Bildtext Polisens bild från olycksplatsen.
Bild: Polisinrättningen i Österbotten

I Peräseinäjoki i Södra Österbotten inträffade en allvarlig trafikolycka vid femtiden. Sammanlagt elva personer skadades i en kollision mellan en minibuss och en personbil. Passagerarna i minibussen var thailändska bärplockare som var anställda hos Polarica Oy. Polisen utreder olyckan.

I olycksbilarna fanns sammanlagt elva personer, en i personbilen och tio i minibussen. Två personer skadades allvarligt. Passageraren som åkte i framsätet på minibussen måste hjälpas loss ur bilen av räddningstjänsten.

Enligt chefsöverläkare Antero Lassila vid Södra Österbottens sjukvårdsdistrikt har de allvarligt skadades tillstånd stabiliserats under förmiddagen. Även för de övriga skadades del är tillståndet stabilt.

Föraren till personbilen misstänkt för grovt rattfylleri

Polisen skriver i ett pressmeddelande att kollisionen inträffade då personbilen kom över i filen för mötande trafik där minibussen körde.

Personbilsföraren är var först misstänkt för grovt rattfylleri, äventyrande av trafiksäkerheten och vållande av skada, men brottsrubriceringarna ändrades under dagens lopp till grovt äventyrande av trafiksäkerheten, grovt vållande av kroppsskada och grovt rattfylleri.

Mannen skadades själv allvarligt i frontalkrocken.

Frontalkrock i hög hastighet

Jourhavande brandmästare Kaj Ny vid Södra Österbottens räddningverk berättar att det var fråga om en frontalkrock i hög hastighet.

– Massan och farten har varit hög. Det är omöjligt att säga vad den exakta hastigheten har varit, men vi talar om åtminstone 60 till 80 km/h.

Kaj Ny bekräftar att passagerarna på minibussen var thailändska bärplockare.

Karta för Seinäjoki och Peräseinäjoki i Österbotten.
Bildtext Olycksplatsen ligger mellan Peräseinäjoki och Virdois.

Fältchef Olli Laitala vid Södra Österbottens sjukvårdsdistrikts akutvårdsservice konstaterar att olyckan är mycket allvarlig.

– När vi pratar om Södra Österbottens område är det så gott som en katastrof.

Enligt Antero Lassila funderade sjukhuset till en början på att hantera situationen som en stor olycka, men när man fick in mer information konstaterades att man klarar sig med sjukhusets egna resurser. Personer som hade morgonskift kallades genast i arbete och team fanns på plats för att ta emot patienterna som fördes till sjukhus.

– Till de allvarligast skadade fanns traumateam på plats och till de näst allvarligast skadade vårdteam med läkare och vårdare, säger Lassila.

När de skadade anlände fanns tio akutvårdsenheter, en fältvårdsenhet och en läkarhelikopter från Tammerfors på plats.

Thaispråkig vårdare intervjuade de skadade

Vården av de skadade har krävt resurser i första hand från centralsjukhusets intensivvårdsavdelning. Enligt Lassila var målet inledningsvis att stabilisera de skadades livsfunktioner och därefter utvärderades behovet av vidare vård.

Lassila bedömer att skadorna är typiska för en kollision. Enligt honom är allvarligare kollisionsskador i allmänhet sådana som påverkar många delar av kroppen.

En ytterligare utmaning i Seinäjoki var att tio av elva skadade var thailändare. Som hjälp fick man med sig en vårdare från hälsocentralen som behärskar thaispråk, som tillsammans med läkaren intervjuade de skadade som fördes in. Vårdaren är nu placerad på akutvårdskliniken.

Thailändarna kom till Finland igår kväll. Samtliga personer i minibussen skadades, men två av dem skadades allvarligt. Av de skadade är nio män och en kvinna, uppger polisen.

Fören till minibussen har blivit helt intryckt i frontalkolissionen.
Bildtext Bild från olycksplatsen.
Bild: Polisinrättningen i Österbotten

"Det viktigaste är att alla klarar sig"

Thailändarna i olycksbilen var bärplockare anställda av Polarica Oy. Enligt vd Jukka Kristo var gruppen på väg till dagens plockningsplats. Kristo är skakad av morgonens händelser.

– Det viktigaste är att alla klarar sig. Det är vår främsta prioritet för tillfället, kommenterar Kristo.

Enligt Kristo var samtliga tio personer som färdades i bilen thailändare. Polarica Oy har meddelat deras identiteter till polisen. Man har även gett ut uppgifter som sjukhuset har bett om.

Polarica Oy har 580 plockare i Finland, varav 350 är stationerade i ett område från Södra Österbotten till Björneborg och de övriga i Lappland.

Olycksplatsen ligger ungefär tio kilometer på vägen från Peräseinäjoki mot Virdois.

Artikeln uppdaterades 16:11 med information om ändrad brottsrubricering och ytterligare uppgifter om de skadade.

Artikeln är delvis en översättning och bearbetning av Yle Pohjanmaas artikel skriven av Päivi Rautanen, Minna Salomäenpää och Eelis Bjurström.