Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump vill bli medlare i Indien-Pakistan-konflikt

Från 2019
Donald Trump i Ovala rummet till höger, med gästen Imran Khan med pekfingret uppsträckt.
Bild: EPA-EFE

President Donald Trump erbjuder medlingshjälp i konflikten om Kashmir, mellan Indien och Pakistan. Frågan hänger ihop med förhoppningarna om att kunna ta hem de amerikanska soldaterna från Afghanistan, efter nitton års krig.

Den pakistanska premiärministern Imran Khan besökte Vita huset på måndagen och uttryckte sitt beröm för presidentens utrikespolitiska framgångar.

- Vi har försökt få till stånd dialog, men misslyckats. Det är klart att världens starkaste land, med president Trump i ledningen, kan föra Indien och Pakistan närmare varandra, sa Khan.

Novisen som fredsmedlare

När det gäller utrikespolitik var Trump en novis när han tillträdde för drygt två år sedan.

Efter det har han hunnit säga upp Naftaavtalet med de närmaste grannarna, men också få till stånd ett nytt handelskrig med Kina och hota EU med det samma. Han har också väckt förvirring i både FN, Nato, och G7, som han har ifrågasatt.

Afghanistan är ett problem för USA, efter 19 års krig. Regionen lider av fientligheter och terrorism.

President Trump hoppas kunna ta hem de amerikanska trupperna. Men för det behöver han hjälp av grannlandet Pakistan.

Ändrad politik i Pakistan

Åtminstone behöver han ett Pakistan som deltar i kampen mot terrorism, och inte gömmer talibankrigare.

Imran Kahn försäkrade att politiken har förändrats och att man jagar och tillfångatar terrorister.

Premiärminister Imran Khan är relativt ny på sin post, och intygade flera gånger att han är en annorlunda ledare än sina föregångare. Han försöker bygga upp en ny relation till president Trump som för bara några år sedan drog in det årliga stödet till Pakistan.

Pakistans problem: de högaktar inte USA

Trump förklarar nu att problemet var att Pakistan inte respekterade USA och dess presidenter.

- Jag klandrar dem inte, de hade ju att göra med fel president, alltså Obama, säger Trump.

Pakistan kunde ha gjort en hel del, men istället lät de bli, och respekterade inte det amerikanska ledarskapet, säger president Trump nu.

Bättre utan pengar?

Den nya premiärministern Imram Khan från Pakistan har goda skäl att inleda bättre relationer med USA. För några år sedan drog president Trump in det årliga stödet till Pakistan, på 1,3 miljarder dollar.

- Vi fick inget för det, sade Trump vid presskonferensen i Vita huset på måndagen med Imran Khan.

- Ärligt talat, jag tycker vi har en bättre relation med Pakistan nu, än när vi betalar den där summan, sa president Donald Trump till sin besökare i Vita huset..

Förhandlingar utan storbomber

Viktigast för Trump är att få ett slut på kriget i Afghanistan, så att USA kan dra hem sina soldater från området. Man har inlett kontroversiella förhandlingarna med talibanerna, vilket inte alla är nöjda med.

President Trump påminner om att han för två år sedan slog till ett misstänkt talibanfäste i Afghanistan med den största icke-nukleära bomben i amerikansk krigshistoria.

Trump antyder att det finns flera bomber i de amerikanska lagren, men han vill inte använda dem. Han har en plan beredd som ger en snabb vinst i kriget mot Talibanerna. Men tyvärr skulle det innebära döden för tio miljoner människor och det vill jag inte göra, sa president Trump

Men det är inte heller USA:s uppgift att bygga skolor och infrastruktur, eller att vara polis, säger Donald Trump.

Diskussion om artikeln