Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Från Wembley Stadium till Malms flygfält - Ed Sheeran lockar storpublik i värmen, men varför?

Från 2019
Uppdaterad 23.07.2019 22:19.
Ed Sheeran.
Bild: EPA-EFE

Vad krävs det egentligen för att 106 000 människor ska trotsa hettan och komma till Helsingfors-Malms flygfält? Svaret är uppenbart: den brittiska artisten Ed Sheeran.

Föga förvånande går Ed Sheeran, som månatligen spelas över 70 miljoner gånger på musikstreamningstjänsten Spotify, också hem hos finländarna.

Ed Sheeran uppträder på Malms flygfält i dag och i morgon, men varför är han så omåttligt populär?

Joel Edström.
Bildtext Joel Edström, musikkoordinator på Yle X3M
Bild: Bernhard Forstén

Joel Edström är musikkoordinator på Yle X3M och har följt Ed Sheeran och hans karriär länge. Han kommer också att gå på kvällens konsert.

– För att slå igenom med musik i dag behöver man få människor att relatera till musiken, vara underhållande och ödmjuk. Man måste helt enkelt vara mer än bara sin musik. Där lyckas Ed Sheeran mer än väl, menar Edström.

Ed Sheeran har utvecklats enormt under sin karriär. Från att bo på vänners soffor i London och spela var än han fick chansen, till att ge slutsålda konserter på stora arenor som Madison Square Garden i New York och Wembley Stadium i London.

Finländarnas top 10 Ed Sheeran-låtar

Ed Sheeran litar på sin lyrik

Det som enligt Edström är anmärkningsvärt, och också en ingrediens i artistens framgång, är att han tilltalar alla. Det gör han genom stora särdrag i sin musik där han ofta kombinerar raplyrik med popsång och ballader - och det fungerar.

– Det finns stora skillnader artister emellan. Vissa strävar efter en stor show med glitter och glamour - andra, som Ed Sheeran, är mer anspråkslösa men lyckas tilltala publiken ändå genom träffsäker lyrik, säger Edström.

Någon grym scenshow är med andra ord inte att vänta i dag, men show blir det ändå. Ed Sheeran satsar på sin lyrik och litar på att den och hans gitarrer bär. Och det har de hittills gjort.

Just i och med att Ed Sheeran aldrig satsar på en grym scenshow med statister och dylikt kan ett problem uppstå, menar Edström.

– Ifall man hamnar långt bak i publiken kan det bli svårt att se Ed Sheeran uppträda, så där rent fysiskt. Det är ju i princip bara han och hans gitarrer på scenen.

Edström tror däremot att det kommer att kompenseras genom stora skärmar, men påminner om att chansen för att se artisten ökar betydligt ifall man är där i god tid.

Ed Sheeran uppträder i Lissabon.
Bildtext Ed Sheeran i Lissabon.
Bild: EPA-EFE

Ed Sheeran tar över Helsingfors

I och med artistens uppträdanden har ett enormt koncept vuxit fram i Finland.

Edström berättar att Warner Music Finland förvandlade Musikhuset i Helsingfors till en jättelik Ed Sheeran-marknad i tolv timmar den 12 juli för att sälja artistens produkter till glada Ed-entusiaster.

Utöver ockuperingen av Musikhuset har Warner music också infört en officiell hashtag, #edsinki, och uppmanar till att kalla huvudstaden för Edsinki istället för Helsingfors. Dessutom har Warner Music i Sverige också gjort reklam för konserterna här och lottade ut biljetter till svenska fans.

– Jag är imponerad av hur stort allting kring evenemanget är, teamet bakom konserterna har satsat jättestort på det här.

Ed Sheeran har inte tidigare besökt Finland, och Edström tror att vi lär få vänta ett tag innan han är här igen.

– Jag tror att det kan vara något av en tröskel att spela i Finland. Det är lätt hänt att man tänker att vi finländare bara kan ta en färja över till Stockholm för att ta del av konserter i Globen. Vi är helt enkelt lite undangömda här i norr.

''Travis Scott dyker knappast upp, men man vet aldrig''

Vad kan man då förvänta sig av dagens och onsdagens konserter?

– Köer, säger Edström med ett skratt men blir strax allvarlig igen.

– Nej, men artisterna som värmer upp inför Ed Sheeran är av världsklass. Det är både svenska Zara Larsson och brittiska James Bay som åtagit sig uppdraget.

Dessutom tror Edström att repertoaren kommer att bestå av äldre låtar men också av många från det nya albumet.

Edström säger också att det ska bli spännande att se hur Ed Sheeran uppträder med sina nya låtar, som samtliga är samarbeten med andra artister.

– Man ska kanske inte förvänta sig att Travis Scott spontant intar scenen för att uppträda tillsammans med Ed Sheeran i låten Antisocial, men å andra sidan vet man aldrig. Nog har det ju hänt förr att någon stor artist plötsligt dyker upp.

Att det bjuds på bra musik och god underhållning kan man ändå räkna med, intygar Edström.

Joels tre tips för en lyckad konsert

  1. Ha med dig öronproppar
  2. Ta med dig en vattenflaska*
  3. Ha tålamod

*Du får ta med dig en 1,5 liters vattenflaska,
förutsatt att den är tom eller oöppnad.