Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antalet skarvar fortsätter minska i Österbotten – men oron växer i Karleby

Från 2019
Uppdaterad 25.07.2019 06:57.
Programmet är inte längre tillgängligt

Antalet skarvar i Österbotten ser ut att minska för andra året i rad. Den uppskattningen gör forskaren Pekka Rusanen på Finlands miljöcentral efter att ha fått ta del av ornitologernas räkningar.

Finlands miljöcentral håller som bäst på att sammanfatta resultatet från årets skarvinventering. Ett färdigt resultat förväntas vara klart inom de närmaste veckorna.

Enligt Pekka Rusanen kan man skönja en liten minskning av antalet skarvar i Österbotten.

– Det är inga betydliga skillnader jämfört med ifjol, men i och med att kolonin i Vasa har försvunnit så har antalet skarvar minskat betydligt, säger Rusanen.

Kolonin som Rusanen syftar på är kolonin som höll till vid Södra Stadsfjärden i Vasa. NTM-centralen gav Vasa stad undantagstillstånd för att fördriva skarvarna i kolonin på Metgrund våren 2017 och på Juckasgrynnan fick man tillstånd att olja ägg förra året – sedan dess har inga skarvar synts till.

– Jag tror att kolonin helt och hållet försvunnit från vårt område. Den enda större kolonin som uppstått från tomma intet finns i Raumo. Det är mycket möjligt att kolonin i Vasa har flyttat dit för att häcka, konstaterar Rusanen.

Efter rekordåren 2016 och 2017 – med cirka 7 400 häckande skarvpar – har antalet skarvar i Österbotten minskat.

Förra året fanns det knappt 6 900 skarvpar och antalet förväntas minska eller hållas på ungefär samma nivå i år.

Juckasgrynnan i Vasa skärgård
Bildtext Skarvar vid Juckasgrynnan i Vasa för ett par år sedan.
Bild: Fredrik Holm

Den största skarvkolonin i Österbotten finns på ett område som utgörs av Östergrynnan, Ensten och Sommarögrund i Södra Vallgrund i Korsholm.

Den har ökat från ungefär 1 550 häckande par förra året till ungefär 1 700 par i år.

Rusanen tror inte att skarvarna från Vasa har flyttat dit.

– Den kolonin har funnits sedan 2016, då det fanns kring 1 300 skarvbon där. Så inte har det skett något märkvärdigt där.

Börjar etablera sig norrut

Utöver kolonin i Korsholm finns det även mindre kolonier i Kristinestad, Nykarleby, Vörå och Karleby. Speciellt i Karleby börjar man märka att skarven börjar ta allt mer plats.

– Skarven försökte häcka i Karleby redan på 1980-talet men lyckades inte då alla bon förstördes. Men nu har den kommit tillbaka. Vi hade ungefär 700 bon här ifjol och antagligen kommer vi att ha ungefär lika mycket i år, säger miljösekreteraren Juhani Hannula i Karleby.

– Tillsvidare kan man leva med det, men det kan hända att de ökar. Åtminstone om man stör dem på andra ställen så föds det nya kolonier här i norr också.

Skarvkoloni i Karleby.
Bildtext Det här bilden tog Eva-Maria Strömsholm för ett par dagar sedan.
Bild: Privat/Eva-Maria Strömsholm

Även stugägaren Eva-Maria Strömsholm har märkt av skarvarna i Karleby.

– Skarvproblemet är ganska nytt här i Karleby. Jag har inte riktigt följt med problematiken innan jag för fem år sedan såg den första skarven här utanför.

– Vi brukar fiska med pappa, så vi är mycket på sjön. Det märks helt tydligt hur skarven har ökat under de senaste fem åren. Ifjol såg jag en hel koloni och i våras när vi for ut med båten såg vi att de nu bosätter sig här.

Eva-Maria Strömsholm.
Bildtext Eva-Maria Strömsholm.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Strömsholm vistas ofta på familjens stuga i Rödsö och hon har börjat oroa sig över den ökade mängden skarv i Karleby skärgård.

– De har bosatt sig på en ö här utanför. Det är inte så roligt när man kör förbi och ser de vita stenarna och fullt med skarvar både i luften och på stenarna. När det blåser lite känner man att det stinker ganska ordentligt.

Borde minska populationen

Strömsholm kännetecknar sig själv som natur-, djur- och fågelvän, men anser att det finns en gräns för allting.

– Jag har varit i naturen hela mitt liv och jag tycker alla djur och fåglar hör till, men det får inte finnas för mycket. För mycket skadar helt enkelt och just nu finns det för mycket skarvar här.

Jag tycker alla djur och fåglar hör till, men det får inte finnas för mycket. För mycket skadar helt enkelt och just nu finns det för mycket skarvar här.

Strömsholm säger att det är viktigt att problemet tas på allvar och att skrämma bort skarvarna inte löser problemet. De är flygkunniga och väljer då bara en annan ö att bosätta sig på.

– Jag skulle önska att man tar tag i det här problemet, som inte längre är så litet. I det nya regeringsprogrammet finns det väl någon typ av plan för skarvarna. Jag hoppas att det börjar hända någonting.

Artikeln korrigerad 25.7.2019 kl.6.55. Det stod felaktigt i artikeln att Rusanen syftade på kolonin vid Metgrund. Han syftade på kolonin som fanns vid hela Södra stadsfjärden.

Diskussion om artikeln