Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Likt en sovande jätte kommer vi att resa oss" - Boris Johnson lovar ena Storbritannien och genomföra brexit före slutet av oktober

Från 2019
Uppdaterad 23.07.2019 15:38.
Boris Johnson omringad av kameror.
Bild: EPA/Neil Hall

Boris Johnson utstrålade idel optimism efter att ha valts till de konservativas nya ordförande. I sitt korta segertal lovade han att som premiärminister genomföra brexit, ena Storbritannien och besegra oppositionspartiet Labour.

- Jag tror att vi vet att vi kan göra det. Och folket i det här landet litar på att vi kan göra det. Vi vet att vi ska göra det, lydde Boris Johnsons ord till sina anhängare.

- Vi ska tillföra landet energi. Vi ska genomföra brexit till och med den 31 oktober, och vi ska utnyttja alla möjligheter som det ger, försäkrade den nyvalde ordföranden.

Johnson tilltalade sina åhörare med ordet "dudes", eller "typer". Han sa att han summerar sitt handlingsprogram i orden deliver (genomföra), unite (ena), defeat (besegra) och energize (sporra, entusiasmera).

Ännu under kampanjskedet utgjordes sloganen av de tre första orden, och då blev förtkortningen "dud", eller "misslyckande".

- Likt en sovande jätte kommer vi att resa oss, och slita av självtvivlets och negativitetens band genom bättre utbildning, bättre infrastruktur, mer polis och fantastiska bredbandsförbindelser i varje hushåll. Vi ska ena det här underbara landet och föra det framåt, försäkrade Johnson.

- Kampanjen är över och jobbet börjar, avslutade den nye toryledaren sitt tal.

Du kan se Johnsons segertal här.

Programmet är inte längre tillgängligt
Vem blir de brittiska konservativas nye ledare - och Storbritanniens nye premiärminister? - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln