Lokal lax populärast i Lovisa, medan gösen får Borgåbor på kroken
I Lovisa är det lokal lax som man allra helst vill ha, i Borgå är det gösen. Det finns lokal fisk att få, men det råder inget överutbud.
– Om vi inte råkar ha lokal fisk i sortimentet så frågar kunderna efter det. Då det inte finns lokal fisk så går även norsk lax och forell åt, säger Lotta Lassas som är fiskmästare och chef för betjäningsdisken på K-supermarket i Lovisa.
Det är ingen nyhet för Lassas att folk vill ha lokal fisk.
– I Lovisa har folk alltid velat ha det, under den senaste tiden har det hållits på samma nivå som tidigare.
Men finns det då tillräckligt med lax?
– Det varierar väldigt mycket från år till år, men i år har vi haft ett bra laxår. Vi får för tillfället lax levererat till oss flera gånger per vecka.
Folk är också beredda att betala för fisk som kommer från hemknutarna.
– Många är villiga att betala lite mer, det är ändå sällsynt att man får lokal fisk. I alla städer är det inte möjligt, så många betalar gärna än att de köper fisk från något avlägset ställe.
Finns inget överutbud
I Lovisa är det laxen som är populärast bland lokal fisk, men i Borgåtrakten är det gös som går mest åt.
– Gös frågas det efter nästan hela tiden, men också säsongsfiskar såsom sik och lax går åt, säger Mikael Lindfors som är fiskare på Emsalö.
Enligt honom finns det inget överutbud på gös i butikerna, och kilopriset kan ligga på omkring 35 euro.
– Vi får alldeles för lite av just gös, sik och lax, om du frågar mig. Utbudet täcker inte efterfrågan.
Det där med att äta odlad norsk lax som rest två varv runt jorden, det är inte riktigt som det ska vara i dagens läge.
Mikael Lindfors, fiskare
Efterfrågan på lokal fisk är stor, och Lindfors anar vad som kan ligga bakom.
– Det där med att äta odlad norsk lax som rest två varv runt jorden, det är inte riktigt som det ska vara i dagens läge.
Lindfors menar att man lämnar det minsta kolavtrycket efter sig om man äter vild fisk.
– Och det är ju det som är pop i dagens läge.