Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spanien: Sánchez förlorade första omröstningen - nytt försök på torsdag

Från 2019
Pedro Sánchez Pérez-Castejón.
Bildtext Pedro Sánchez fick inte tillräckligt röster i tisdagens omröstning.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den spanske socialistledaren Pedro Sánchez' första försök att bilda regering gick i stöpet. I tisdagens omröstning lyckades han inte få tillräckligt med stöd i parlamentet. En ny och avgörande omröstning hålls på torsdag.

Pedro Sánchez har varit tillförordnad premiärminister efter nyvalet i Spanien i april. Socialistpartiet PSOE fick flest röster i valet men nådde inte egen majoritet.

I tre månaders tid har Sánchez fört koalitionssamtal med vänsterpartiet Podemos, vars röster han behöver för att kunna tillträda som premiärminister.

Under några dagar såg det ut som om en uppgörelse var i sikte. Men vid omröstningen i parlamentet på tisdag valde Podemos att avstå, i stället för att rösta mot Sánchez.

Av de totalt 350 ledamöterna i spanska parlamentet gav 124 Sánchez sitt stöd. 170 röstade emot honom och 52 valde att inte rösta.

De återstående fyra rösterna tillhör katalanska politiker, som sitter fängslade och inte kan delta i arbetet.

Pedro Sánchez hade behövt en absolut majoritet på minst 176 röster för att vinna.

Det blir en ny omröstning i parlamentet på torsdag. Då krävs bara enkel majoritet. Sánchez kan klara den omröstningen om han innan dess lyckas förhandla fram någon form av koalition med Podemos.

Om ingen lösning på regeringsfrågan nås, tvingas spanjorerna på nytt hålla nyval i höst.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln