Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad säger Mueller om Trump? Nervositet i Washington inför kongressens stora Mueller-utfrågning - live kl. 15.25

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 13:50.
Programmet är inte längre tillgängligt
Specialåklagare Robert Mueller - som utrett Rysslands inblandning i USA:s presidentval - hörs i kongressen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En nervös Donald Trump och resten av Washington väntar med spänning på en höjdpunkt i den så kallade Rysslandsutredningen. Specialåklagare Robert Muller ska förhöras i kongressen om den amerikanska valkampanjen år 2016.

Trump har ägnat mycket tid åt att förakta häxjakten, som han anser politisk.

Enligt honom slösar demokraterna sin tid på att fortsätta på en utredning som gav bara ett svar: Donald Trump är helt oskydig till alla anklagelser om olagligt samröre med Ryssland eller obstruktion av rättvisan.

Det är Trumps – och republikanernas – tolkning. Demokraterna hoppas få Mueller att fördjupa sina resonemang och kanske tala om skuldfrågan. Det vill Republikanerna också, men i motsatt riktning.

Donald Trump med handen knuten i luften som hälsning, på väg till helikoptern, påmålad United States of America
Bildtext Så brukar presidenter lämna Vita huset. Med helikopter. Men Trump sitter kvar i väntan på Muellerutredningen
Bild: EPA-EFE

Ingen lösmynt Mueller

Robert Mueller är en erfaren jurist, som har talat i offentligheten en enda gång under de två år utredningen har pågått. Den gången hade han ett manuskript och tog inga frågor.

Den här gången svarar Muller, men han är noga instruerad av justitieministeriet att inte avslöja nånting utanför rapporten.

Det kan alltså bli en hel del högläsning, men det finns också mycket att ösa ur.

Lång utredningstid

Redan på sommaren 2016, före valet i november, inledde FBI en utredning om Trump-kampanjen. Orsakerna till utredningen har ifrågasatts.

Republikanerna har protesterat vilt kring det som ibland kallas hemlig avlyssning av kampanjen. Man har ansett att det egentligen var demokraterna som spionerade på Trumpkampanjen.

Mueller fick sitt uppdrag i maj 2017. Uppgiften var att undersöka en möjlig rysk inblandning i valen, bland annat om det fanns ett samröre mellan Trumps valkampanj 2016 och Rysslands regering.

Resultat

Trump brukar säga att utredningen inte har gett någonting, förutom ett frigivande av honom. Det stämmer inte.

Den särskilda åklagaren Robert Mueller blev klar i mars 2019 med sin utredning om misstänkt rysk inblandning i de amerikanska valen år 2016.
Det kom en delvis censurerad rapport på 440 sidor. Det som har svärtats i dokumenten sägs gälla pågående utredningar.

Den har hittills resulterat i att minst sju personer erkänt sig skyldiga eller fällts. Ytterligare ett tjugotal personer och företag har åtalats, många av dem i Ryssland.

Dömda och förnekade

Bland de dömda finns presidentkandidaten Trumps kampanjchef Paul Manafort och advokaten Michael Cohen. Deras brott har varit av ekonomisk art, Rysslandskopplingarna har inte gett några domar.

Cohens bidrag till utbetalningen av tystnadspengar till flera kvinnor som har berättat om sexaffärer med Donald Trump är inte slutbehandlat.

President Trump har upprepade gånger sagt att hans kampanj inte konspirerade med Ryssland. Trump kallar Muellers utredning och fortsättningen i kongressen för en häxjakt.

Också Moskva har förnekat inblandning i försök att påverka presidentvalet. President Putin har däremot sagt att han gärna såg att Donald Trump blev president.

Arbetet har varit digert. Ett tjugotal jurister och poliser har tillsammans med Mueller gjort cirka 500 husrannsakningar. Omkring 500 vittnen har hörts. Genom domstol har man gett 2 800 order om att personer ska infinna sig eller överlämna bevis till utredningen.

Ryska intrång och desinformation kunde fälla presidenten

Utredningen har sammanfattats i två huvudpunkter.
Det förekom två större ryska försök att påverka valet år 2016 till fördel för Trump.

Det skedde bland annat genom dataintrång hos myndigheter. Det finns flera tillverkare av de amerikanska rösträkningsmaskinerna och är av olika slag i de olika delstaterna. Maskinernas säkerhet tycks vara varierande.

Det förekom också storskalig spridning av desinformation i olika sociala medier.

Det sägs också finnas bevis om minst hundra kontakter mellan Trump-kampanjen och Ryssland på olika nivåer.

Bevisningen i rapporten har lett till att åtminstone 700 tidigare åklagare i USA, har gått ut med åsikten att Trump ifall han inte hade suttit på presidentposten, säkert skulle ha åtalats för övergrepp i rättssak (obstruction) för sina aktiviteter att förhindra utredningen från att få fram sanningen.

Representanthusets justitieutskott samlat i pampig sal med brun väggpanel, flaggor och tavlor på väggarna.
Bildtext Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset i maj. Då ville man grilla justitieministern.
Bild: EPA-EFE

Två utskott, två teman

Utfrågningen i kongressen är uppdelad i två delar.

Justitieutskottet inleder utfrågningen på morgonen, kl 8.30 lokal tid. Temat på morgonen väntas vara huruvida presidenten har försvårat utredningen eller stört rättvisan.

Flera sådana försök har förekommit, enligt rapporten. Det viktigaste av dem är då president Trump ville avskeda Robert Mueller och få sin justitieminister Jeff Sessions att ingripa.

Efter lunch ska underrättelseutskottet behandla den ryska valinblandningen. Hur såg den ut, vilka kontakter fanns mellan kampanjmedarbetarna och ryssarna, vilken roll hade Wikileaks? Där är också presidentens son Donald Trump junior inblandad.

Viktig frågeteknik när man bara har fem minuter

Den första utfrågningen tar cirka tre timmar, den andra är något kortare. Allt televiseras.

Samtliga utskottsmedlemmar har fem minuter för egna frågor och svar. Turordningen följer anciennitet, d.v.s antal år i kongressen.
Varannan fråga ges åt demokraterna, varannan är republikansk.

Det anses viktigt politiskt att synas och höras på dessa utfrågningar, men ibland brukar frågorna blir viktigare och längre än svaren.
Många frestas till bombastiska politiska utspel i stället för att söka information.

Denhär gången sägs utskottsmedlemmarna ha övat sig i frågeteknik för att få ut så mycket som möjligt av sina fem minuter.

Inte läst boken, väntar på tv-versionen

Demokraterna är i princip vänligt sinnade tiill Robert Mueller. De kanske hoppas på att få klara besked om att presidenten är skyldig, men utsikterna är små.

För demokraterna räcker att få Robert Mueller att sammanfatta de läckraste bitarna och avslöjandena om Trumpkampanjen och om allt svindleri som de dömda har ägnat sig åt.

Det är få amerikaner som har läst Mueller-rapporten på 440 sidor. Men nu sägs det att många vill se tv-versionen. Mueller kan vara övertygande när han berättar historierna en hel dag i tv.

Republikanerna sägs vilja slita isär både Mueller och hans utredning.

Hans utredningspersonal sägs huvudsakligen ha bestått av arga demokrater som jobbade politiskt mot presidenten. Och Mueller anklagas för vänskap med den sparkade FBI-chefen James Comey och för att hysa personliga agg mot presidenten.

Robert Mueller
Bildtext Få bilder har tagits av juristen Robert Mueller.
Bild: AFP / Lehtikuva

Snart är 75-åringen på väg till civila livet

Robert Mueller har alltså fått klara order av sin arbetsgivare Justitieministeriet om att ha låg profil. Han ska inte säga för mycket, och helst inte uttala sig om personer som inte har åtalats i utredningen.

Det tolkas som att gälla också presidenten, trots att det är honom alla vill höra mer om.

Det sägs skämtsamt att Mueller klarar sig bäst om han är som vanligt, så tråkig som möjligt.

Robert Mueller fyller 75 år om en vecka. Han har uttryckt förhoppningar om att återgå till ett civilt, anonymt liv. Men före det är det mycket som amerikanerna vill veta om honom och hans arbete.

Diskussion om artikeln