Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM-medaljen slank ur händerna på Tenkanen – Mikkola bättrade i sista starten

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 12:09.
Tuula Tenkanen.
Bildtext Tuula Tenkanens sista start förstörde VM-framgången (arkivbild).
Bild: Vesa Koivunen/SPV

Tuula Tenkanen var med i medaljracet under hela VM i laser radial i Japan. Ända till den sista starten som för Esboseglarens del blev en pannkaka. Det som kunde ha blivit medalj blev i stället en åttonde plats.

Inte heller onsdagens första start var någon större succé för Tuula Tenkanen, men hennes 18:e plats höll henne ändå på andra plats inför den sista och avgörande starten.

Men drömmen om ett VM-silver gick i kras i och med Tenkanens sämsta start i VM. Hon blev 51:a och i sammandraget föll hon ner till åttonde.

– Jag är så klart besviken över två dåliga finalstarter som gjorde att min placering blev sämre. Jag måste försöka lära mig av mina misstag, säger Tenkanen på seglingsförbundets webbplats.

Tävlingens andra finländare Monika Mikkola låg på 14:e plats inför avslutningsdagen i VM, men en 34:e plats och en fin sjunde plats i de avslutande starterna lyfte hennes placering med ett pinnhål.

"En medalj låg inom räckhåll"

VM-guldet gick till Danmarks Anne-Marie Rindom som vann i överlägsen stil – hela 36 poängs skillnad till tvåan Marit Bouwmeester från Nederländerna som i sin tur hade en trepoängsmarginal ner till bronsmedaljören Alison Young från Storbritannien.

Tenkanen blev 27 poäng från bronset medan Mikkola kom 17 poäng efter Tenkanen.

Chefstränaren Joakim Wilenius var både nöjd och missnöjd med finländarnas resultat i de blåsiga vattnen vid Sakaiminato.

– Placeringarna 8 och 13 är helt okej men Tuulas placering är så till vida en besvikelse att en medalj låg inom räckhåll, säger Wilenius.

De bägge finländska laser radial-seglarna kämpar om en OS-biljett till Tokyo nästa år. VM-tävlingarna var den första kvaltävlingen och där lyckades Tenkanen ta ett litet försprång.

OS-platsen avgörs slutligen i VM-regattan i Melbourne i februari.

Diskussion om artikeln