Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Skottlossningen i Helsingfors handlade om en uppgörelse - polisen: Påminner om problemen i Sverige med grov brottslighet

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 15:01.
En polisoperation är i gång på Sandviksgatan i Helsingfors.
Bildtext Polisen avspärrade området på Sandviksgatan.
Bild: Lehtikuva

På tisdag eftermiddag inträffade en skottlossning i Sandviken i centrala Helsingfors. Två personer skadades och vårdas på sjukhus. Polisen misstänker en 32-årig man för tre mordförsök.

Polisen grep den misstänkta mannen igår kväll.

Mannen misstänks för att ha skjutit flera skott. Två personer skadades allvarligt och de vårdas fortfarande på sjukhus. Det tredje offret klarade sig oskatt.

Alla tre offer är födda på 1990-talet.

Både offren och den misstänkte rörde sig med bil.

- Den misstänkta och offren kände varandra från tidigare. Skottlossningen handlade om en uppgörelse mellan dem.

- Skjutningen ägde rum under rusningstid i Helsingfors centrum och det fanns andra människor och bilar i området, så den utgjorde en verklig fara för andra, säger undersökningsledaren Jukka Larkio vid Helsingforspolisen.

Polisen har inte ännu kunnat höra alla inblandade parter och kan därför inte informera mer om händelserna.

- Den misstänktas motiv undersöks för tillfället. Vi har inte kunnat förhöra vare sig den misstänkta eller offren ännu, säger Larkio.

Ögonvittnen hörde flera skott

Strax efter klockan 16.30 på tisdag eftermiddag pågick ett stort polispådrag i Sandviken där Gräsviksgatan och Sandviksgatan möts.

Sandviksgatan i Helsingfors.

Ögonvittnen sade igår kväll att de hört fyra till fem skott avfyras och att de sett en man i gula byggarbetskläder lämna platsen till fots – med en pistol i handen.

I hörnet av Gräsviksgatan och Sandviksgatan stod en röd Toyota. Tre av fönstren var sönderslagna och bildörren hade blivit tillbucklad.

"Handlar om grov brottslighet"

I en intervju till Svenska Yle säger undersökningsledaren Jukka Larkio att den misstänkte greps i går i Vanda, och att han inte gjorde motstånd. Mannen var beväpnad med en pistol, som polisen nu innehar.

Polisen säger att uppgörelsen mellan parterna inte är drogrelaterad enligt den information de har nu.

- Det är svårt att definiera organiserad brottslighet, men det här handlar om grov brottslighet, säger Larkio till Svenska Yle.

Uppgörelsen mellan parterna handlade om ekonomiska intressen och konflikter, enligt Larkio.

- Det är frågan om ett fenomen som är väldigt vanligt i Sverige, Norge, Danmark och där det är ett stort problem. Det här är första fallet i Finland.

- Enligt min uppfattning är det här första gången som en liknande uppgörelse mellan parter gått så här långt i Finland.

I Finland är det ganska ovanligt att så här grovt våld sker på offentliga platser, och att det skjuts är ännu ovanligare.

Larkio kan inte säga att mängden vapen som används på offentliga ställen statistiskt har ökat, men han har en känsla av att så är fallet.

Artikeln uppdaterades klockan 14.58 med polisens kommentarer.

Diskussion om artikeln