Hoppa till huvudinnehåll

Egenland

Bada bastu inuti en kamera eller på landsgränsen på en fyrö – Egenlands säregna bastur lämnar ingen oberörd

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 13:59.
Katja Paju ja Leena Louhisuo sekä toimittajat Hannamari Hoikkala ja Nicke Aldén saunan jälkeen kylpytakit/pyyhkeet päällä Kammi-kylässä Nummijärvellä.
Bildtext Egenlands programledare Hannamari Hoikkala och Nicke Aldén har badat bastu på många ställen i Finland. I Kammi-kylä hade de sällskap av Katja Paju och Leena Louhisuo.
Bild: Yle / Maria Seppälä

Egenland åker runt Finland för tredje året i rad och presenterar vårt lands mer okända resmål. Det här är de mest udda bastur vi stött på!

Kamerabastun: Sauna Obscura

Lovisa

En liten grå stuga guppar i Lovisaviken. Det är Sauna Obscura, som samtidigt är både en bastu, en kamera och ett konstverk. Sauna Obscura fick sin början ur konstnären Heidi Lunabbas idé att kombinera två mörkrum: en camera obscura och en bastu.

– Jag studerade fotografi och byggde en nålhålskamera. Nuförtiden har alla mobiltelefoner med kameror, men ingen förstår hur de fungerar, så det var skönt och väldigt lo-tech att bygga en simpel kamera.

Sauna Obscura tar inte några bilder på bastubadarna, men inuti kan man beundra de omgärdande vyerna som projiceras upp och ned på väggarna och bastubadarnas kroppar.

Tre personer insvepta i varsin handduk står på terrassen till en flytande, gråmålad bastu i en havsvik.
Bildtext Sauna Obscura flyter på Lovisaviken, och man tar sig till den med roddbåt.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Sauna, jonka vastakkaisilla seinillä on kaksi linssiä, jotka heijastavat ulkoa maisema väärinpäin seinille.
Bildtext Bastulaven och väggarna är ljusa för att bilden som projiceras på dem ska synas bättre.
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Titta på Egenlands video om den fotograferande konstbastun: Bada bastu inuti en kamera – Sauna Obscura är en flytande bastu, kamera och konstverk

Finlands äldsta: Rajaportti bastu

Tammerfors

Rajaportti bastu i Pispala är Finlands äldsta allmänna bastu som fortfarande är i användning. Stamkunderna knackar på dörren i god tid före dörrarna öppnas.

– Allmänna bastur orsakar addiktion, man blir beroende. Här kan man bekanta sig med nya människor eller sitta tyst, man behöver inte delta i diskussionen, säger Ari Johansson, ordförande för Pispala bastuförening.

Tammerfors med omnejd har de flesta allmänna basturna i Finland, över tjugo stycken. Tammerfors har med rätta utnämnts till Finlands, och hela världens, bastuhuvudstad.

Keltainen puutalo kadunkulmassa, kyltti Rajaportin sauna, ympärillä puutaloja
Bildtext Rajaportti bastu ligger på Pispalaåsen.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Saunojia saunan parvella, alhaalla pesutila ja ämpäreitä.
Bildtext Här kastar man bad från ett loft.
Bild: Yle / Rasmus Tåg

Läs mer om den traditionsrika Rajaportti bastu: “Det här är ett lätt och billigt folknöje” – arbetsstressen går upp i rök i Finlands äldsta allmänna bastu i Tammerfors

Kärrbastun: Kammi-kylä

Nummijärvi, Kauhajoki

I begynnelsen var kärret, gräftan och… Erkki. Först föddes en rökbastu och slutligen en hel bastuby, Kammi-kylä, en plats där “inga räta vinklar eller raka hörn” kan hittas.

– Jag fick något slags inspiration att bygga en bastu i skogen eller på myren. Och en sådan bastu som inte har något vanligt över sig.

Bastuupplevelsen är sotig men mjuk: ögonen svider inte då vi kastar bad. Ibland tar man spången ut i torvkällan, vars vatten är svart som kaffe och som får alla krämpor att lätta.

Itse rakennettu kaksikerroksinen savusauna Nummijärven Kammi-kylässä.
Bildtext Savusaunasta voi hypätä vilvoittelemaan kahvinmustaan veteen.
Bild: Yle / Nicke Aldén
Erkki Kalliomäki päällään kyläpäällikön asu, tuohesta tehty päähine, puinen kaulakoru, pellavainen paita. Taustalla suomaisema, kuvattu Nummijärven Kammi-kylässä.
Bildtext Erkki Kalliomäki har byggt Kammi-kylä på en torvmosse av, enligt egen utsago, knotiga kvistar.
Bild: Yle / Maria Seppälä

Läs Egenlands reportage om Erkkis livsverk: Kammi-kylä är fyndighetens fäste mitt i ett kärr – Erkki byggde en sned och vind bastuby mitt på myren

Från rusning till ro: Kaurilan sauna

Mejlans, Helsingfors

Ta fyrans spårvagn och susa iväg från stadens myller till gårdsbastuns idylliska lugn i Mejlans. Saara Lehtonen öppnade sin bastu för allmänheten eftersom hon vill dela den lugnande och stressfria bastuupplevelsen med andra.

– Bastubad fungerar i sin bästa form som meditation och avkoppling, ett sätt att ta hand om sig själv. Jag har alltid varit en passionerad bastubadare, berättar Saara Lehtonen.

Kaurilan sauna tar oss med på en resa 100 år tillbaka i tiden. Bastustugan är inredd med gamla möbler och linnetyger. Efter badet kan man svalka av sig på verandan och njuta av det som värdinnan bakat.

Ihmisiä pöydän ääressä saunan jälkeen vanhassa tuvassa.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula
Punainen, hirsinen saunarakennus talvisessa maisemassa.
Bild: Yle / Kaisa Kumpula

Läs mer om gårdsbastun mitt i huvudstaden: En idyllisk gårdsbastu mitt i Helsingfors fungerar som en tidsresa – “Bastubad är ett slags meditation för mig”

Bastun på gränsen mellan Finland och Sverige

Märket, Ålands hav

På Märkets fyrö kan man bada bastu i Finland och ta sig ett dopp i Sverige. Märket är Finlands västligaste punkt och vår västligaste landsgräns med Sverige.

I samband med en justering av gränsen på 1980-talet märkte man att den finska fyren ju ligger på Sveriges sida av gränsen. Då flyttade man på gränsen så att Sverige fick en lika stor bit finsk mark i utbyte.

Därför ligger bastun i Finland, då den lagunlika bergklyftan, ideal för ett dopp efter bastun, finns på svenska sidan.

Vit- och rödrandig fyrbyggnad med omgärdande mur.
Bildtext På Märket får man bada bastu i all sköns ro, bara tärnorna håller sällskap.
Bild: Eva Pursiainen / Yle
Väderstreck och bokstäverna S och F målade med vitt på klippa.
Bildtext Bastu i Finland, badplats i Sverige.
Bild: Eva Pursiainen / Yle

Läs mer om den unika fyrön mitt i havet: Bada bastu i Finland, ta ett dopp i Sverige – landsgränsen går tvärs över fyrön Märket

Toimittaja Nicke Aldén selin kameraan uimassa turvelähteessä Nummijärven Kammi-kylässä.
Bild: Yle / Maria Seppälä

Vilken bastu borde Egenland absolut besöka? Tipsa oss i kommentarsfältet!

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln