Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Naturväktaren Anders Albrecht från Sibbo: ”Ingen myggboom trots värmen”

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 13:40.
En man i blårutig skjorta står i en trädgård. Han tittar in i kameran.
Bildtext Biolog Anders Albrecht säger att mängden insekter är ganska normal för en sådan här sommar.
Bild: Yle/Mira Bäck

Biolog Anders Albrecht säger att mängden insekter är ganska normal för en varm sommar. Fästingar och blågrönalger finns ändå i överflöd.

Albrecht säger att på platser där det har regnat så har växtligheten frodats betydligt, medan det i skärgården igen är väldigt torrt. Insektsmängden säger han att är ganska normal jämfört med tidigare år.

- Det är en vanlig bra sommar. Det finns en hel del insekter och mycket fjärilar, och det har varit jättefint väder för dem.

Ingen myggboom

Däremot säger Albrecht att det inte är speciellt mycket myggor och bromsar i år. Åtminstone inte i hans hemtrakter i Sibbo.

Enligt Albrecht uteblev försommarens myggboom eftersom det inte bildades vattenpölar i skogen när snön smälte.

- Snösmältningen var speciell på så sätt att den inte lämnade vatten efter sig, så försommaren var nästan myggfri här, säger Albrecht.

På bilden syns ett äppelträd i en frodigt vildvuxen trädgård.
Bild: Yle/Mira Bäck

Gillar varmt och fuktigt

Albrecht säger att insekterna gillar värmeböljan så länge som det fortfarande är fuktigt. Om det blir för varmt och torrt under en längre period kan det dock innebära problem för en del insekter.

- Till exempel när fjärilarna kläcks kan de inte pumpa upp vingarna. De pumpar upp dem med vätska och om det är för torrt så blir det till ingenting, säger Albrecht.

Närbild på ullig kardborre, det vill säga lila blommor som sticker ut ur vita kardborrar på gröna stjälkar.
Bildtext I Albrechts trädgård i Sibbo växer ullkardborre som steglitsarna särskilt tycker om.
Bild: Yle/Mira Bäck

Hufvudstadsbladet uppmärksammade tidigare i veckan en explosionsartad ökning av fästingar som beror på klimatförändringen.

Men Albrecht säger att det är svårt att veta om antalet fästingar har ökat jämfört med tidigare, han vet bara att det finns massor av dem just nu.

Albrecht berättar att Åbo Universitet har gjort en undersökning där allmänheten fick skicka in fästingar.

- Och det blev ju en braksuccé. Men det betyder att förr visste man nästan ingenting och nu vet man allt. Och nu vet vi inte om det är någon skillnad, eller om det fanns fästingar förr också, säger Albrecht.
-
Albrecht vet ändå att det åtminstone inte har varit brist på fästingar tidigare, under 1970-80-talet.

- Jag minns från min ungdom när vi var ute och fångade fjärilar på nätterna, så låg vi i gräset och då kunde jag ha upp till 200 fästingar på mig som mest.

Algerna frodas

Också de blågröna algerna blommar rikligt för tillfället, till mångas förtret.

- Man behöver inte ta mycket med en planktonhåv så har man en enda gröt, så det lovar inte gott det här, säger Albrecht.

Värmen och det vindstilla vädret gör att algerna trivs. Även om förra sommaren var varm och torr så tycker Albrecht att det fanns mindre alger vid samma tidpunkt, möjligtvis på grund av att det blåste mera.

- Vi får bara hoppas på att det skulle blåsa upp lite ibland och gärna får det bli lite svalare också, säger Albrecht.

24.7.2019: Unge Hugo Svärd i Sibbo skördar framgångar i enduro och Anders Albrecht om sommarens insekter - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln