Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisabon Siw Broman driver barnhem för föräldralösa flickor i Bolivia: ”Vi vill ge dem kärlek och en god uppfostran”

Från 2019
En kvinna står på en vit träbro i en park.
Bildtext Siw Broman har bott i Bolivia i över 25 år. För tillfället semestrar hon i Finland och sin gamla hemstad Lovisa.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Siw Broman hjälper utsatta flickor i Bolivia att få ett bättre liv. På barnhemmet Corazón Grande bor i dag 18 flickor som alla kommer från svåra förhållanden.

I över 25 år har Siw Broman från Lovisa bott i Bolivia där hon driver barnhemmet Corazón Grande för föräldralösa flickor. Det var de svåra förhållanden i Bolivia som motiverade Broman att grunda barnhemmet.

- Jag hade redan bott många år i Bolivia då jag kände att jag ville göra någonting mera och ha något eget där jag själv kunde påverka mera och hjälpa barnen, flickor som har många behov, säger Broman.

Vi vill vara ett hem för dem, vi vill ge dem kärlek och en god uppfostran.

Siw Broman

Sagt och gjort. Broman grundade barnhemmet Corazón Grande som tidigare i vår fyllde 13 år.

- I dag har vi 18 flickor mellan 6 och 18 år. Ungefär 65 procent av flickorna har blivit sexuellt utnyttjade och en del vet vi ingenting om.

Barnhemmet, Corazón Grande – det stora hjärtat, vill ge de hemlösa flickorna ett riktigt hem och en god start i livet.

- Vi vill vara ett hem för dem, vi vill ge dem kärlek och en god uppfostran. Vi har en psykolog och en socialarbetare som stöder dem.

Nära relation till flickorna

Flickornas dag börjar med väckning klockan sju och därefter bär det av till skolan. Vid halv två tiden kommer de hem och därefter finns det tid för att göra läxor, leka och andra aktiviteter.

Nytt för i år är att en lärare två gånger i veckan kommer till barnhemmet för att undervisa flickorna i engelska. Detta har mottagits med varierande åsikter.

- En del är motiverade emedan andra inte är så hemskt motiverade. Vi tror, eller vi vet att det är bra för dem att kunna engelska, säger Broman.

Flickorna får bo kvar på barnhemmet tills de fyllt 18 år. I vissa undantagsfall kan någon få stanna kvar en längre tid.

En kvinna står på en bro och tittar ner på en bäck.
Bildtext Broman får en nära relation med flickorna på barnhemmet. Flera av de utflyttade flickorna brukar besöka henne under veckosluten.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Broman har kontakt med flickorna dagligen och skapar således en nära relationen till många av flickorna. Relationer som även upprätthållits efter att flickorna har flyttat bort.

- Vi har kontakt med alla flickor, med en del lite och med andra mycket, säger Broman.

- Flickorna kommer då och då och hälsar på. Det blir en närmare relation med vissa än med andra, det beror på deras livssituation.

Vi har kontakt med alla flickor, med en del lite och med andra mycket.

Siw Broman

Det är barnskyddet i Bolivia som bestämmer vilka flickor som kommer till barnhemmet.

- En tid hade vi 25 flickor, vi har egentligen plats för 24 men barnskyddet har sagt att vi just nu har plats för 20 flickor på grund av att de kommer från så svåra förhållanden.

Broman berättar att barnskyddet ställer höga krav på barnhemmet och att det inte alltid är så lätt att uppfylla deras krav.

- Vi hoppas det bästa för våra flickor. Vi hoppas att vi får fortsätta så länge som möjligt och kunna ge en bättre framtid till de flickor vi har nu och till nya flickor som vi får.

Östnyland kan dra sitt strå till stacken

Barnhemmets verksamhet finansieras till en stor del med frivilliga medel, bland annat via fadderverksamhet. Barnhemmet har i dag cirka 150 faddrar som betalar omkring 25 euro i månaden.

- Det är inte tillräckligt för att betala lön till vår personal och täcka våra många andra utgifter. Det har varit till stor hjälp då skolor har gjort dagsverken och vänner och bekanta har haft andra aktiviteter för att samla in medel till bedriften.

- Vi skulle vilja ha mera faddrar så att vi skulle kunna känna oss trygga att vi varje månad skulle få in den summa som vi behöver, säger Broman.

En kvinna sitter på en röd parkbänk bredvid en cykel.
Bildtext Broman hoppas att fler skulle vilja bli faddrar till flickorna.
Bild: Yle/Rebecka Svedberg

Även östnylänningarna kan dra sitt strå still stacken och hjälpa barnhemmet genom att delta i Corazón Grandes sommarfest. I år ordnas sommarfesten den 7 augusti på Kuggom traditionscentrum.

- Det kommer att vara ett trevligt program med sång och dans, ett rikligt skärgårdsbord och kaffe och tårta, säger Broman.

Därtill kommer en volontär som har jobbat på barnhemmet att berätta om sina upplevelser. Intäkter från festen går till barnhemmet.

Semester i Finland vartannat år

Siw Broman har bott i Bolivia i över 25 år men besöker ännu Lovisa och Finland ungefär vartannat år.

- Det är alltid roligt att komma till Finland och träffa goda vänner, vara nära havet, resa omkring lite men Bolivia blir mitt liv. När jag har varit här i fem-sex veckor som jag brukar vara så börjar det kännas att det är dags att åka tillbaka.

I mitten av augusti återvänder Broman till Bolivia där hon på vardagarna jobbar på Frälsningsarméns fadderkontor.

- Bolivia är ett spännande land. Naturen där är fin och varierande med bergslandskap och djungel. Folket är vänligt och där är en annan kultur. Välkomna till Bolivia!

25.7.2019: Östnylänningar kan engagera sig i barnhem i Bolivia och hur räddar du hunden eller katten från sommarens faror

20:45

Diskussion om artikeln