Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Här är de 10 finalisterna - rösta fram din favorittatuering!

Från 2019
Uppdaterad 30.07.2019 14:27.
Kollage över tio olika tatueringar.

Av alla 32 bidrag valde vi ut både kvinnor och män från olika håll i Svenskfinland. Finalisterna har olika berättelser, både allvarliga och humoristiska. Vi söker en vinnare med en bra berättelse och en fin tatuering, vem tycker du ska vinna?

Gå längst ned i artikeln för att rösta!

Bidrag 1: Porträtt på farfar och motiv från Kalevala

Jag är Anders från Borgå. Har tagit tatueringar i ca. 14 år och har för många för att välja någon favorit, så jag tänkte skicka bild på 2 senaste tatueringarna jag tagit. Ena är ett porträtt på min farfar som jag vann i en tävling ordnad av Borgå stad för ett par år sedan.

Den andra bilden är "Sammon puolustus" från Kalevala som nyligen blev färdig. Har också en hel del vitsiga tatueringar, vissa bättre än andra. Man får inte ta det för allvarligt så en liten komisk tatuering då och då är på sin plats ?

Anders

Tatuering av en okänd man
Bildtext Anders farfar.
Bild: Privat
Tatuering av en scen ur Kalevala
Bildtext Motiv från Kalevala.
Bild: Privat

Bidrag 2:"Katternas världsherravälde"

Den här tatueringen symboliserar min stora kärlek för katter. Varför den har rymddräkt vet jag ej, men det var en idé som kom upp i huvudet då jag bestämde mig för en tatuering överhuvudtaget.

Jordgloben den håller i handen symboliserar det världsherravälde som katterna kommer ha någon gång i framtiden.

Emil

Tatuering av en kattastronaut
Bildtext Kattens herravälde.
Bild: Privat

Bidrag 3: Dotterns sista hjärtslag

Min tatuering är liten men dess mening är stor samt viktig. Det är våran dotters sista hjärtslag före hon gick upp till himmelen. Samt hennes namn: Lilja.

Kim

Tatuering: Liljas hjärtkurva
Bildtext Kims tatuering.
Bild: Privat

Bidrag 4: ”Fanns en risk att se ut som en vandrande moraklocka”

För mig var det ett lätt val när jag började planera mina tatueringar. Blommor, blad, färg och form. Har alltid fascinerats av allmogemålningar på gamla möbler. Det blev temat till min första sleeve.

Jag gick till biblioteket och lånade böcker om kurbits, en dekorativ målarkonst från Dalarna. Med en viss risk för att se ut som en moraklocka eller vandrande Björköby skåp valde jag att göra min andra arm i en annan stil. Nu blev det mera akvarellmålning med favoritblomman tulpan i fokus.

Mina tatueringar skänker mig glädje varje dag och jag ser det som en utmärkt konstinvestering. Färg och form i harmoni såsom blommor på en sommaräng ?

Peter

Man med tatuerade armar.
Bildtext Peters tatueringar har hans favoritblomma: tulpanen.
Bild: Privat
Tatuering som föreställer olika blomster.
Bildtext Peters tatueringar.
Bild: Privat
Tatuering som föreställer olika blomster.
Bildtext Peters tatueringar.
Bild: Privat

Bidrag 5: Biologen som såg sin första uggla

Ugglan som pryder mitt skulderblad gjorde en otroligt proffsig tatueringskonstnär för 2,5 år sedan på en tatueringsmässa. Den tog närmare 7 timmar att färdigställa och vann första pris för bästa svartvita tatuering under mässan.

Här är historien bakom tatueringen:

Det var en sommardag och jag gungade på bakgården, då jag plötsligt fick syn på en fågel i en av björkarna bara några meter ifrån gungställningen. En sparvuggla satt lugnt och stilla och iakttog mig med typisk bister uppsyn. Jag var kanske 8-9 år och det var första gången i mitt liv som jag sett en livs levande uggla. Minns ännu hur lycklig jag var.

Ungefär 18 år senare är jag nästan färdig miljöbiolog och fågelskådning är mitt absoluta favoritintresse. Fåglar har fascinerat mig så länge jag kan minnas. Sparvugglan är den minsta av våra ugglor och alltså i naturlig storlek förevigad på min skuldra. Tatueringen påminner mig varje dag om den där lyckliga dagen i min barndom.

Hanna

Tatuerad uggla
Bildtext Sparvugglan
Bild: Privat

Bidrag 6: "Livet är som en pil"

Varken legendsrisk eller den häftigaste tatueringen. En simpel pil och ett tauren huvud som fungerar som själva pilens huvud, eftersom det är mitt stjärntecken.

En pil kan bara skjutas framåt genom att dra den bakåt. Samma sak gäller livet, när livet drar en bakåt och kommer med motgång efter motgång så betyder det att du kommer att slungas framåt till någonting gott.

Det var precis så jag kände mig före och efter att jag träffade min fästmö. Låg så gott som på livets botten, allt bara gick åt helvete. Men sen vände det, jag träffade den finaste person som finns och allt börja lysa upp igen.

Jocke

Tatuering av pil
Bildtext Pilen slungas framåt
Bild: Privat

Bidrag 7: "Boxningen är mitt liv"

Här är en av mina två tatueringar, båda tatueringarna som jag har finns på respektive överarm.

Det var självklart för mig att jag skulle ha en tatuering som symboliserar vad boxning betyder för mig.

Boxningen är mitt liv, inte bara en träningsform utan terapi och en livsstil. Tack vare boxningen har jag tagit mig igenom flera kriser i livet. Jag skulle inte kunna tänka mig ett liv utan boxning.

Tidpunkten jag valde att låta tatuera boxningshandskarna var en tung och svår tid och tatueringen är också en symbol att jag klarar av mer än jag tror, jag är stark och jag ger inte upp.

Då blev det en kombination av boxningshandskar med texten i ett band som boxnings lindor på.

Emmy

Tatuerade boxningshandskar
Bildtext Boxning är mitt liv.
Bild: Privat

Bidrag 8: "Ett österbottniskt uttryck"

Kort och gott, då de kommer till tatueringar är jag ibland spontan och ibland finns det en tanke bakom. Ville ha en text på mina fingrar men kom bara inte på vad jag ville ha. Har sett alldeles för många Love Hate texter på fingrar så den idén var ju totalt utesluten.

Men en vacker dag slog det mig, Papp Diin blir alldeles utmärkt. Ett österbottniskt uttryck som används ofta i min vänskapskrets och ville samtidigt ha nånting finlandssvenskt.

Jonas

Tatuering: Papp diin
Bildtext Ingen vanlig fingertatuering
Bild: Privat

Bidrag 9: Finska fiskar i japansk stil

Skickar in bild (gammal work in progress) på mitt vänstra ben där jag har tatuerat de flesta finska fiskar samt de mest älskvärda, fiskpinnarna!

Jag gillar skarpt den japanska stilen på tatueringar och jag har alltid funderat på att ta en tatuering i den stilen. Men jag tyckte att det inte passade in med med karpar och annat otyg som inte finns i Finland, så det blev i stället finska fiskar.

Det finns också två “samuraikrabbor” i den klassiska japanska stilen, men krabborna är finska och i stället för samuraihjälmen på skölden har de det klassiska Hangö Kex ansiktet.

Har också tatuerat hela högra armen med snöflingor i snöstorm (jag hatar vinter för den delen) men det är en annan historia.

På ryggen har jag en rotfälla efter att jag medverkade i uppröjningen av Gudrun stormen I Sverige för några år sedan. Men det är en tredje historia...

Hoppas ni får ett skratt av fiskarna!

Martin

Tatuering som föreställer fiskar i vattnet.
Bildtext Martins fiskar.
Bild: Privat

Bidrag 10: “Den mest österbottniska vänskapstatueringen som finns”

För något år sedan jobbade jag på en restaurang där vi en kväll hade ett event med bland annat musik, konst och tatueringsartister. Efter en lång arbetsdag med några stycken afterwork i kroppen så började jag sms:a med en vän om att det skulle vara kul att tatuera sig igen. På den tiden hade jag bara en pytteliten tatuering från tidigare.

Skämtsamt skrev jag till henne att jag tänker tatuera in en potatis på min fot till hennes ära (bör nämnas att hennes familj är potatisodlare). Själva steget från skämt till verklighet var dock plötsligt mycket kort, och efter någon timme hade jag en potatis på min vrist. Under potatisen står det självfallet "PÄÄRO" så att ingen skulle kunna missta den för något annat.

Min vän uppskattade faktiskt gesten så mycket att hon en tid senare tatuerade in en tomat på sin vrist. Varför just en tomat är för att jag själv kommer från syd-Österbotten. De flesta från Närpestrakten vet nog vilket ställe man menar när man pratar om tomaatin/tomatin.

Några år och ett tiotal större och mindre tatueringsprojekt senare ångrar jag absolut inte min potatis, även om jag ofta får en del nyfikna frågor om dess betydelse och ursprung! Det är verkligen inte den vackraste tatueringen jag har, men den är absolut den roligaste! Jag tror även att det är den mest österbottniska vänskapstatueringen som finns.

Nina

Tatuering som föreställer en tomat med texten "tomatin" och en annan tatuering som föreställer en potatis med texten "pääro".
Bildtext Ninas vänskapstatuering: potatisen och tomaten.
Bild: Privat

Rösta här! Du kan rösta fram till söndagen 4.8!

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln