Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbobon Hugo Svärd kör enduro på VM-nivå: "Målet är att få betalt för att tävla"

Från 2019
En ung man håller i en blå motorcykel.
Bildtext Hugo Svärds tävlingsnummer i Finland är 128.
Bild: Yle/Mira Bäck

20-åriga Sibbobon Hugo Svärd kör motorcykel på heltid. Han fick sin första motorcykel när han fyllde 3 och hoppas kunna fortsätta tävla så länge han bara kan.

Svärd spenderar sommaren hemma i Paipis i Sibbo medan det är paus i VM-säsongen. Så värst mycket pausande tycks det ändå inte bli.

När vi träffar Svärd har han just kommit hem från ett träningsläger och ska snart delta i en motorcykeltävling hemma i Sibbo.

Det är ju roligt, det ser häftigt ut och går undan. Sanden sprutar

Hugo Svärd om att köra enduro

Svärds intresse för motorcykelkörande och enduro började redan som barn, mycket tack vare att hans pappa har tävlat i grenen i många år.

- När jag fyllde tre år så köpte han en första motorcykel åt mig och så satt han stödhjul på den så att jag kunde börja köra lite på åkern, säger Svärd.

En motorcykel står inne i ett garage. På väggen bakom cykeln syns olika verktyg och annat som behövs för att reparera den.
Bild: Yle/Mira Bäck

Han körde sin första tävling när han var tolv år gammal, vilket Svärd tycker att är lite sent. När han fyllde 16 kunde Svärd börja köra enduro eftersom det kräver att man har lättmotorcykelkort.

- Sedan dess har det varit mer på allvar, konstaterar den nu 20-årige Svärd.

Över stock och sten

Enduro går att beskriva som rally, men med motorcykel. Man kör i svår terräng över stock och sten och förflyttar sig sedan mellan tävlingsavsnitten på skogsvägar.

- Jag tycker om att vinna, säger Svärd när reportern frågar vad det roligaste med att köra enduro är.

Två blå enduromotorcyklar inne i ett garage.
Bildtext Svärd servar och reparerar själv sina motorcyklar. Till exempel ringarna ska bytas innan varje tävling.
Bild: Yle/Mira Bäck

- Det är ju roligt, det ser häftigt ut och går undan. Sanden sprutar, tillägger han sedan.

Att köra enduro kan förstås vara farligt, men Svärd har klarat sig utan några större skador. Grenen är ganska fysiskt påfrestande.

- Det är långa dagar och tuffa transportsträckor med berg och upp- och nerförsbackar. När dagen är slut så känner man sig nog ganska matt.

Nummer 128

Hemma i garaget står flera bilar och motorcyklar, bland annat Svärds två stora blå motocross- och endurocyklar som han använder när han tränar och tävlar hemma i Finland.

Motorcyklarna är stora och ståtliga men väger bara omkring hundra kilogram. Framme och på sidan står Svärds tävlingsnummer 128.

Cykeln som han använder i VM står i ett garage i Sverige. På den står Svärds internationella tävlingsnummer, 28.

Världsmästare vill jag ju bli, det är dit jag siktar

Hugo Svärd

Just nu är det sommarpaus i VM-säsongen, men snart är det dags igen. Just nu ligger Svärd på fjärde plats i tabellerna.

- Jag tycker att det har gått bra, inga skador, konstaterar Svärd.

Han började tävla på VM-nivå år 2017 och kom på fjärde plats. År 2018 var motståndet tuffare och det blev en sjätte plats. Också i år är konkurrensen hård.

- Det finns två tävlingar kvar och jag gör mitt bästa för att knipa ännu några poäng. Om allt går som det ska så har jag möjlighet att komma bland de tre bästa i VM.

En ung man står bredvid en enduromotorcykel.
Bild: Yle/Mira Bäck

Nästa VM-tävling hålls i Tjeckien medan den sista deltävlingen är i Frankrike i september.

- Jag vill tävla så länge som möjligt. Målet är att någon dag få betalt för att tävla och kunna leva på det. Världsmästare vill jag ju bli, det är dit jag siktar, säger Svärd.

Diskussion om artikeln