Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I Esbo föds flest barn i Finland - nu har japanerna kopierat "Esbomodellen"

Från 2019
Uppdaterad 29.07.2019 11:02.
Camilla Heikkilä i trädgården
Bildtext Camilla Heikkilä är nöjd med sin hemstad.
Bild: Yle/Mathias Gustafsson

Utanför Camilla Heikkiläs hem i Larsvik gassar solen. Man kan höra barn leka på granngården eftermiddagshettan. Hennes egna två barn har åkt ut till Sveaborg med pappa för att jaga Pokemons. Familjens hund ligger och snusar i ett hörn.

- Vi flyttade faktiskt till Esbo innan vi fick barn. Vi bodde först på Drumsö och ville köpa eget, men priserna i Helsingfors var så mycket högre så det fick bli Westend för oss. Senare köpte vi hus här i Larsvik och allt fungerar och det fanns ingen orsak att flytta bort, berättar Camilla Heikkilä.

Läget i Finland vad gäller nativiteten är exceptionell. Jämfört med övriga nordiska länder sticker vi ut med våra låga födelsetal. Hela landet visar ett medeltal på 1,41 födda barn per kvinna och för huvudstadsregionen är det 1,29 som gäller.

Men i Esbo föds 1,55 barn per kvinna. Med cirka 2000 nyfödda barn per år är det mängdmässigt flest barn i Finland. Dock finns det kommuner där jämförelsetalet är större än 1,55.

En vuxen kvinnohand kittlar en nyfödd under foten
Bildtext I Esbo föds det ännu barn.
Bild: Seppo Sarkkinen

Esbo har satsat på sin småbarnsvård

Staden har under de senaste åren också medvetet utvecklat sin barn- och familjerådgivning så att rådgivarna tillsammans med familjen ska vinna det unika och styrkorna i frågavarande familj.
Så kan man bättre skräddarsy det familjen behöver.

- Det upplever jag faktiskt att vi redan fick då när våra barn föddes, säger Camilla Heikkilä. Det kan bero på att det trots allt finns färre barnrådgivare på svenska, så det var alltid samma person och då blev det en bra kontinuitet under hela graviditeten, fortsätter hon.

Japanerna har tagit lärdom av Esbo

Den så kallade Esbomodellen har uppmärksammats också utomlands. Främst japanerna har visat intresse för den och har till stora delar kopierat den och tagit i bruk den i Japan, ett land som länge brottats med låg nativitet.

- Vi har ju inte använt oss av andra tjänster än just rådgivning, dagis och skola så nu kan jag ju inte uttala mig om hur bra till exempel specialvården är i Esbo. Men våra erfarenheter av den service vi har fått är enbart goda, säger Heikkilä.

- Jag vill skicka en stor eloge till alla som jobbar inom småbarnsvården i Esbo, fortsätter hon.

Barn som går på en åker.
Bildtext Småbarnsfostran fungerar bra på svenska i Esbo, tycker Camilla Heikkilä.
Bild: Mostphotos/ Sandnes1970

När Camilla Heikkilä får fundera på om Esbo kunde bli bättre på något kommer hon på ett par saker.

- Det fungerar säkert riktigt bra också i andra städer här i regionen men ett par saker avundas jag faktiskt Helsingfors. De där gratis parkluncherna skulle jag vilja ha hit och så finns det vissa detaljer inom dagvården som fungerar bättre i Helsingfors, säger hon.

Ingen flytt bort från Esbo i sikte

Heikkilä kommer själv från Sibbo men en flytt till barndomens nejder är inte aktuell, åtminstone så länge barnen ännu bor hemma.

- Det finns nog ingen orsak för oss att flytta någonstans från Esbo, än så länge. Alltså här klarar vi oss med en bil, logistiken fungerar helt enkelt bättre. Barnen kan ta sig till sina hobbyer själva och behöver inte skjutsas hela tiden, som man ju måste göra i Sibbo där avstånden kan vara långa och det är glest med kollektivtrafiken. Sen, när barnen vuxit upp kanske en flytt tillbaka till vischan kan vara aktuell, men inte på länge ännu, säger Camilla Heikkilä.

Esbo if tränar
Bildtext Föreningslivet är också något Camilla Heikkilä uppskattar med Esbo.
Bild: YLE / Mathias Gustafsson

Tredje sektorn fungerar också bra

- Bortsett från allt det som staden erbjuder så tycker jag dessutom att föreningslivet här i Esbo borde nämnas som en av de positiva sakerna. Till exempel sommarlägren som föreningarna ordnar till en relativt förmånlig avgift är jättebra, visserligen ordnas de ofta i samarbete med staden, men jag tycker de också måste nämnas, avslutar tvåbarnsmamman Camilla Heikkilä.

Lyssna på Camilla :

Esbo lockar flest barnfamiljer - "gratis parklunch hade jag gärna velat ha" - Spela upp på Arenan