Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Oroväckande utveckling: Allt fler drunkningsoffer är minderåriga och orsaken är vårdslöshet – ”Föräldrarna sitter på telefonen när de borde vakta sina barn”

Från 2019
Pojke hoppar i havet.
Bildtext Sex barn under 15 år har drunknat sedan slutet av maj.
Bild: Mostphotos

Drunkningsstatistiken är dyster den här sommaren - och oroväckande vad gäller barn. Sedan slutet av maj har sex minderåriga dött i drunkningsolyckor och det är betydligt fler än i fjol.

Niko Nieminen, kommunikationsspecialist vid Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund, säger att statistiken ser dålig ut. Av de 54 personer som drunknat i Finland fram till juli, är sex stycken barn. I medeltal drunknar fyra under 15-åringar årligen, berättar Nieminen. I fjol drunknade inga barn.

En annan uppseendeväckande detalj är att majoriteten av de som drunknat är yngre barn. Två av dem som drunknat i år var 15-åringar, medan fyra av barnen var under tio år.

- Kan hända att det är dålig tur, men nu när vi ser på mängden unga offer måste man nog lyfta fram föräldrarnas ansvar. Det är mycket vi kan göra för att förebygga drunkningsolyckor med barn, säger Nieminen.

Stoppa undan tidningen och telefonen

I och med att det är exceptionellt många unga barn som drunknat, vill Nieminen påminna föräldrarna om att vara på alerten och hela tiden ha koll på sina barn när de leker vid vattnet.

- Man ser att många föräldrar har telefonen framme vid stränderna. Drunkningen är ju tyst och olyckan kan ske under tiden du skriver ett meddelande. Då är det inte bra att koncentrera sig på telefonen eller tidningen, man får gärna lämna dem i väskan helt och hållet för den stunden, säger han.

Hur du ska agera då någon är i nöd:

L= larma hjälp allra först
L= lugna ner dig själv och den som är i nöd. Berätta till den som är i vattnet att du ska hjälpa hen.
H= leta reda på hjälpmedel som du kan använda för att rädda personen i nöd. Använd alltid hjälpmedel för att rädda, helst något som flyter, och placera hjälpmedlet mellan dig och den som är i nöd.
R= rädda den som är i vattnet

Nieminen rekommenderar att barnen ska få ta sin tid på stranden. Det gäller att tillsammans gå igenom vad man får och inte får göra på stranden, för att förebygga drunkningsolyckor.

- Barnen ska vara simkunniga. Det är viktigt att låta dem gå i simskola när de är unga och simma mycket med dem. Ju mer de är i vattnet, desto säkrare är det för dem. Men de ska ändå alltid hållas inom räckhåll.

Han påpekar också att barn alltid borde simma tillsammans med en vuxen eller en vän, och simma längs med stranden, så att fötterna når botten. Barn som inte är simkunniga får gärna kläs i flytväst, menar han.

Föräldrarna bär alltid sista ansvaret

Med tanke på barns säkerhet är utebassänger att föredra framom stränder.

- Stränderna är ofta större och har fler besökare. Vid bassänger finns ett avgränsat område där barnen kan simma och det finns alltid badvakter. Det har inte alla stränder.

- Men när vi talar om barn på stranden måste man komma ihåg att det alltid är föräldrarna som bär ansvaret. Trots att det finns badvakter som ser över helheten, är det ändå du som måste ha koll, säger Nieminen.

Drunkningen är ju tyst och olyckan kan ske under tiden du skriver ett meddelande

― Niko Nieminen, kommunikationsspecialist vid Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund

Det samma anser badvakten Wilma Walther, som för första gången övervakar besökarna vid Gumtäkts utebassäng i Helsingfors i sommar. Hon säger att det hittills varit lugnt, med några enstaka hotande situationer där de inblandade varit vuxna.

Men enligt Walther kan situationen ändras i och med att det fina vädret hämtar med sig mera besökare och mer barn, vilket medför mer potentiellt farliga situationer. Enligt henne är vuxna i nyckelposition när det gäller att förebygga olyckor.

- I många farosituationer handlar det om föräldrar som lämnar sina barn vid bassängen. De solar, äter, ser på sin mobil – koncentrerar sig på annat. De borde vara mer uppmärksamma, påpekar Walther.

Hur du kan förebygga drunkningsolyckor:

  • Bada tillsammans med någon.
  • Använd alltid flytväst på båten.
  • Drick inte alkohol då du simmar eller kör båt.
  • Simma längs med stranden .
  • Hoppa eller dyk inte i okänt vatten.
  • Meddela någon om var du tänker simma och när du tänker komma tillbaka.
  • Ha koll på barnen, gärna på en arms avstånd, och klä dem i flytväst.

Större barn kan glömma spelreglerna

Carita Ahonen, som njuter av en solig dag vid utebassängen i Gumtäkt med dottern Mathilda, 4, och sonen Aleksi, 1, föredrar bassänger framom havet på grund av algerna, eftersom barnen ännu är så små att de lätt sväljer vatten. Hon tycker också det är bra att vattnet är klart och man kan se djupet på poolen.

Men också utomhusbassänger har sina avigsidor, speciellt när det är varmt och folk flockas kring poolen. Hon känner till riskerna med kombinationen barn och vatten:

- Det finns barn som är så pass stora att de inte behöver ha vuxna med sig hela tiden. Då kan det hända att spelreglerna glöms då man leker.

Mamma, syster, barn på inomhusbadet i Gumtäkt.
Bildtext Carita Ahonen (till vänster) tillsammans med dotter Mathilda Ahonen och syster Paulina Salin.
Bild: Sonja Fredriksson

Själv är hon i sällskap av flera vuxna för att kunna försäkra sig om att barnen är trygga. Enligt henne är det vuxna som utgör den största risken för barnen på stranden, då hon märkt av trenden att allt fler fokuserar på annat än sina avkommor.

- Om du har ett barn med sig dig ska du titta på det, hela tiden. Då hinner man inte titta på sin telefon och ta bilder. Både poolen och havet kan vara farliga omgivningar om man tappar koncentrationen, säger Ahonen.

X3M-tv: Så här räddar du någon som håller på att drunkna - Spela upp på Arenan