Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland skulle behöva fler bärplockare - men thailändska myndigheter litar inte på bärföretagen: "Vi måste visa att vi sköter oss"

Från 2019
Uppdaterad 24.07.2019 16:26.
En hand som håller i blåbär ovanför blåbärsris.
Bild: Mostphotos

Varje år kommer bärplockare till Finland från framförallt Thailand. I år är det hög efterfrågan på bär eftersom det i fjol inte var något bra bärår. Därför står nästan alla förråd tomma och kvoten för bärplockare skulle gärna ha fått vara högre.

I år är det över 2 400 thailändare som kommit till Finland för att plocka bär. Thailändska arbetsministeriet, DOE, har bestämt att det inte får komma fler än 2 500 plockare till Finland i år. För två år sedan var gränsen ännu 3500.

Orsaken till att de thailändska myndigheterna inte litar på de finländska företagen längre och har sänkt kvoten är att ett bärföretag för två år sedan blev dömt för människohandel.

Thailändarna är ändå intresserade av att komma till Finland för att plocka bär, berättar Amanda Gustafsson som arbetar som exportchef på bärföretaget Marja Bothnia Berries.

- De är intresserad av att komma hit och det är attraktivt att komma hit.

En vit hink med lingon i lingon ris framför en sjö.
Bildtext Bär lämnas oplockade i finländska skogar.
Bild: Mostphotos

Kvoten skulle behöva vara högre

För risbönderna från Thailand passar det bra att komma hit över sommaren eftersom deras ris först ska skördas i oktober.

- Det var 250 plockare till som var redo att plocka för vårt bolag, men som sedan inte rymdes med för att kvoten var så låg.

Amanda Gustafsson menar att gränsen på kvoten skulle kunna vara flexiblare så att man som företag själv kan bestämma hur många bärplockare som behövs och hur många man klarar av.

- Det är jättesvårt att veta i januari hur många bärplockare som behövs och hurudan säsong det blir.

Sedan spelar det också roll vilket bolag som får vilken kvot och vilket bolag plockarna själva vill plocka för.

Bärplockarnas rättigheter

Frågan om bärplockarnas situation och rättigheter seglade upp efter att en minibuss som transporterade bärplockare råkade ut för en olycka i går i Peräseinäjoki.

Olli Sorainen, regeringsråd vid Arbets- och näringsministeriet, berättar att bärplockarna inte har egentliga anställningsvillkor eftersom de inte är anställda av företagen.

Däremot har Arbets- och näringsministeriet, utrikesministeriet och bärföretagen tillsammans ett avtal där bärplockarnas och företagens skyldigheter och rättigheter står utskrivna.

- Förhållandena för bärplockarna ska bli ännu bättre, säger Sorainen.

Olli Sorainen berättar att Arbets- och näringsministeriet och Utrikesministeriet fortsätter diskutera med bärföretagen.

Blåbärsplockare
Bildtext Företagen i Finland måste visa thailändska myndigheter att bärplockarna som kommer hit tas väl om hand.
Bild: Mostphotos Tage Persson

Hur får man mer bärplockare till Finland?

Amanda Gustafsson menar att företagen måste övertyga det thailändska arbetsministeriet om att företagen sköter sina skyldigheter och att plockarna är väl omhändertagna.

- Vi som bolag vill ju att bärplockarna ska ha det bra. Om vi inte sköter oss så vill de ju inte komma och plocka för oss och vi är beroende av att de kommer för att få bolaget att gå runt, säger Gustafsson.

De finländska myndigheterna jobbade hela vintern för att kvoten för bärplockarna skulle bli högre.

- DOE vill ju bara att de thailändare som skickas hit ska må bra. Vi måste visa att vi sköter oss och gör bra ifrån oss, säger Gustafsson.

I regeringsprogrammet finns en skrivning om att bärplockarnas situation ska förändras och förbättras, berättar Olli Sorainen.

Men han kan inte svara på hurudan lagen blir eller på vilket sätt den utformas.

Diskussion om artikeln