Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Gratis preventivmedel skapar rusning bland ungdomar i Karleby

Från 2019
närbild på färggranna p-pillerplattor
Bildtext P-piller är bland de populäraste preventivmetoderna.
Bild: Areeya Yodplob / Alamy

Ungdomar i Mellersta Österbotten har varit flitiga med att hämta ut gratis preventivmedel. Sedan årsskiftet är gratis preventivmedel tillgängliga för personer upp till 25 års ålder.

Intresset för gratis preventivmedel har skapat rusning på preventivrådgivningarna åtminstone i Karleby. Som längst har kötiden varit tre veckor.

Tf avdelningsskötare Piia Rauhala vid mödra- och barnrådgivningen i Karleby säger att i synnerhet början av sommaren har varit hektisk.

– I juni och juli har tidsbokningskalendern varit full, först nu börjar det lätta. Lediga tider finns inte att få genast. Därför hoppas vi att åtminstone de som vill hämta ut piller bokar tid tillräckligt länge på förhand, säger Rauhala.

I Mellersta Österbotten har nästan 1 000 ungdomar hämtat ut gratis preventivmedel från januari till juni. Mest är det piller som går åt.

Antalet har fördubblats från samma period i fjol. Då var det fråga om cirka 500 ungdomar.

– Nu är tjänsten tillgänglig för en större grupp, så på ett sätt var det väntat, men åtgången är ändå en liten överraskning, säger Rauhala.

Långvarig prevention allt populärare

Den största gruppen som utnyttjar tjänsten är studerande i gymnasier och yrkesskolor, framför allt flickor över 16 år. Pojkar har också hämtat ut kondomer hos studerandehälsovården.

Dessutom har intresset för långvariga preventivmetoder ökat; allt fler väljer spiraler och preventivkapslar.

– De är pålitliga och bekymmersfria. Man behöver inte komma ihåg att ta ett piller varje dag. Dessutom är de trygga att använda eftersom de innehåller gulkroppshormon, så de har inte lika mycket bieffekter, berättar Rauhala.

Mellersta Österbotten började som första landskap erbjuda gratis preventivmedel till personer under 20 år i februari 2018. Från årsskiftet utökades tjänsten så att preventivmedel är tillgängliga för personer upp till 25 års ålder.

Förhoppningen är att gratis preventivmedel ska minska antalet fall av könssjukdomar och oönskade graviditeter.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Yhä vanhemmille laajennettu maksuton ehkäisy on vetänyt nuoria ruuhkaksi asti Kokkolassa", skriven av Iina Kluukeri.

Diskussion om artikeln