Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Modig, ödmjuk, sällsynt bra humor – så här ihågkoms Claes Andersson

Från 2019
Claes Andersson
Bildtext Claes Andersson blev 82 år gammal.
Bild: Tomi Kontio, Sets förlag

På 1990-talet satt Claes Anderssons med i Paavo Lipponens (SDP) första regering. Den dåvarande statsministern minns Andersson som en modig politiker. Vid Förlaget beskrivs han som en evigt ung författare med glimten i ögat.

Claes Andersson hann under sina 82 år beröra människor inom många olika samhällssektorer. Han var verksam som författare, läkare, musiker och inte minst politiker.

Jag tycker att han har underskattas som politiker och partiordförande. Han var modig.

Paavo Lipponen, SDP

Åren 1995-98 satt han på undervisnings- och kulturministerposten i Paavo Lipponens regering.

– Claes Andersson hade en betydelsefull roll. Jag tycker att han har underskattas som politiker och partiordförande. Han var modig. Han ledsagade sitt parti genom svåra beslut. Vänsterförbundet gav sitt stöd till att ansluta sig till EMU under hans ledning. Han var en betydelsefull politiker och förtjänar stor uppskattning som politiker och förstås som kulturpersonlighet, berättar Lipponen till Yle Uutiset.

Nyheten om Anderssons död kom som en chock för den gamla ministerkollegan.

– Jag var inte förberedd på det här i dag. Så här är det i den här åldern, vänner och kamrater försvinner från ens sida, säger 78-åriga Lipponen.

En ödmjuk humanist som såg alla människors värde

Utöver poesi och romaner har Andersson i flera årtionden regelbundet skrivit kolumner i Ny Tid. Och han blir en svår kolumnist att ersätta, säger tidskriftens chefredaktör Janne Wass.

– Han bidrog med klartänkta och poetiska analyser som många kommer att sakna, säger Wass.

Han ansåg sig aldrig vara en för stor stjärna för att ställa upp

Janne Wass, chefredaktör, Ny Tid

Wass beskriver Andersson som en ödmjuk människa som alltid ställde upp på både stort och smått utan att göra något väsen av sig.

– Skulle han spela piano på något evenemang kom han diskret in via en bakdörr och gjorde sin grej. Han ansåg sig aldrig vara en för stor stjärna för att ställa upp, berättar Wass.

Det största Andersson lämnar efter sig är enligt Wass ändå det humanistiska arvet.

– Han arbetade hela sitt liv för att hjälpa de utsatta i samhället: sexuella minoriteter, bostadslösa, alkoholister och sjuka. Han drev alltid tesen att se människan som människa i första hand.

En författare med djup och humor

Som författare var Andersson mycket lätt att jobba med, beskriver förläggaren Tapani Ritamäki vid Förlaget.

– Om det var något som inte fungerade skrev han om det. Han lyssnande, men visste vad han gjorde. Han var definitivt en av de lättaste författarna att samarbeta med, säger Ritamäki.

Ritamäki beskriver Anderssons betydelse för den finländska litteraturen som mycket stor.

– Som poet på 1960-talet gjorde han uppror mot modernismen genom ett slags nyenkelhet som han gick i spetsen för. Senare slog hans romaner ner som bomber. Dessutom har han betytt mycket för den finländska litteraturen för att han alltid kommit ut också på finska och varit synlig på många olika områden i samhället.

Han var över 80 år men kändes ändå ung. Han följde med vad som hände och hade åsikter. Han levde i sin tid och kunde förändras

Tapani Ritamäki, Förlaget

Trots att Andersson ofta förknippas med sina 60-talsverk var han en man som levde i nuet och hängde med i svängarna.

– Han var över 80 år men kändes ändå ung. Han följde med vad som hände och hade åsikter. Han levde i sin tid och kunde förändras. Så var han väldigt rolig, på ett underfundig sätt. Det är sällsynt med så bra humor som han hade, beskriver Ritamäki.

Claes Andersson dog på onsdag morgon efter en tids allvarlig sjukdom.

Diskussion om artikeln