Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Europa svettas med rekordtemperaturer – här hemma fortsätter värmeböljan ännu den här veckan

Från 2019
Uppdaterad 25.07.2019 06:23.
Människor som hoppar ner för ett simtorn.
Bildtext Franska ungdomar badar i en fontän i staden Saint-Malo.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den intensiva hettan i Europa har stängt daghem och tvingat tåg att köra långsammare. På lördagen uppgår temperaturen till över 30 grader på många håll också i Finland.

Vädret för resten av veckan kan beskrivas som stekhett i största delen av Finland, berättar Yles meteorolog Joonas Koskela.

- På torsdagen stiger temperaturerna till 28–29 grader i landets västra och södra delar. I öst är det ännu molnigt och lite svalare, säger han.

Men också i de östra delarna kan 25-strecket passeras om molnen väjer.

På fredagen fortsätter det klara och soliga vädret, och temperaturerna närmar sig 30 grader i största delen av landet. Bara längst ut i norr är det lite svalare.

Meteorologens bild.

Prognoserna visar att lördagen med stor sannolikhet blir veckans varmaste dag. Då blir det över 30 grader på de flesta håll i landet.

Söndagen är något svalare, då kyligare luft från nordost strömmar in till landets norra och östra delar. I västra Finland kan temperaturer på 30 grader fortfarande råda.

Nya värmerekord väntas i dag

I dag, onsdag, väntas rekordtemperaturer uppmätas på många håll i Europa. Nya värmetoppar väntas bland annat i Belgien, Luxemburg, Tyskland, Storbritannien och Nederländerna.

På grund av värmen har många jordbrukare i Nederländerna låtit sina kor sova ute på betesmarken. Därtill har en del daghem stängt, eftersom värmen utgör ett hot för barnens hälsa.

I Storbritannien har järnvägsbolaget Network Rail uppmanat tågen att köra långsammare på grund av de höga temperaturerna.

- Den extrema hettan kan få elledningarna att sagga och då kan de skadas av expresstågen. Vi sänker hastigheterna för att försäkra oss om att passagerarna hålls trygga, uppger bolaget på Twitter.

En människa tvättar i en fontän.
Bildtext Parisbor svalkar sig i en fontän.
Bild: AFP / Lehtikuva

Franska lejon äter hönssorbet

I går slogs värmerekord i flera franska städer. Bland annat i Bordeaux uppmättes 41,2 grader.

Enligt Frankrikes meteorologiska institut är det rådande vädret särskilt utmanande för äldre och sjuka personer. Värmen har också lett till torka, vilket är orsaken till att myndigheterna begränsat vattenanvändningen på flera håll. Miljöministeriet vädjar till människorna att vara sparsamma med sin vattenanvändning.

Värmeböljan har också påfrestat djuren. Många zoon serverar nedfryst mat till sina boende. Bland annat matades lejonen i vilddjursparken i Fitilieu med hönssorbet.

Svalare nästa vecka i Finland

Här hemma väntas nästa vecka bli svalare.

Under måndagen sprider sig den svalare luften också till syd och väst, och det blir ett slut på värmeböljan för den här gången. I Lappland kan dagstemperaturerna stanna kring 10-strecket på måndagen.

Också på annat håll i landet blir temperaturerna lägre på måndagen. Landets mellersta och östra delar väntas få 15 till 20 grader, de södra och sydvästra delarna 20 till 25. I sydväst kan det emellertid fortfarande vara riktigt varmt också på måndagen.

Det varma vädret har värmt upp de finska insjöarna. I södra Finland är temperaturen i vattnet över 20 grader på många håll.

Texten baserar sig på Yle Uutisets artiklar "Helle jatkuu vielä tämän viikon, lauantai viikon kuumin päivä – alkuviikolla lämpötiloissa täyskäännös" och "Lämpöennätykset paukkumassa jälleen Euroopassa".

Diskussion om artikeln