Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sarah Sjöström kollapsade efter VM-bronset – fick hjälpas ur bassängen: ”Det var full dramatik”

Från 2019
Sarah Sjöström ligger på rygg och får syrgas av läkare.
Bild: EPA-EFE/JEON HEON-KYUN

Den svenska stjärnsimmaren Sarah Sjöström tog ut sig fullständigt i finalen på 200 meter frisim. Efter målgången fick hon syrgas och hjälptes ur bassängen av läkare. Jag hade högt blodtryck och fick huvudvärk, säger Sjöström till Yle.

Sarah Sjöström tog sin andra medalj i VM då hon slutade trea på 200 meter frisim bakom Federica Pellegrini och Ariarne Titmus. Efter finalen riktades dock de flestas blickarna mot just trean Sjöström.

Svenskan var totalt slut efter loppet och låg längre kvar vid bassängkanten. Till slut fick hon hjälpas upp av sjukvårdare som även gav henne syrgas.

– Det var full dramatik och jag satt lågt uppe på läktaren och såg henne ligga där men hon fick otroligt bra nödvård, säger det svenska landslagets läkare René Tour till SVT Sport.

Sara Sjöström får hjälp av läkare.
Bildtext Sjöström fick hjälpas upp ur bassängen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt Tour drabbades Sjöström av mjölksyreförgiftning efter loppet. Sjöström klarade ändå av att återhämta sig ganska så snabbt och var sedan med på medaljceremonin.

– Jag blev lite trött på slutet, det tog ordentligt. Det är en ganska så vanlig känsla på 200 meter frisim. Jag gav precis allt och lämnade alla krafter i bassängen.

– Direkt efter loppet hade jag väldigt högt blodtryck och fick huvudvärk så jag fick inte röra mig för läkarna. Nu mår jag mycket bättre. Jag har fått återhämta mig och fylla på med kolhydrater och skaka av all mjölksyra, säger Sjöström till Yle.

Nöjd med VM trots missade guld

Sjöström har tre distanser kvar att simma i detta VM och trots att hon ännu inte tagit något guld är hon nöjd med det hon presterat.

– Det är klart att guld alltid smakar bäst men jag kan inte åka till ett mästerskap och bara förvänta mig att jag ska ta guldmedaljer. Jag presterade som bäst både på 100 meter fjärilsim och 200 meter frisim.

– 200 meter frisim är också en distans som jag inte fokuserar så mycket på och jag är väldigt glad att jag är med upp på pallen där, säger hon.

Tidigare i veckan tog Sjöström silver på 100 meter fjärilsim – en distans som hon är regerande OS-, världs- och Europamästare på.