Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Motorbåten är kung i Finland – marknaden för segelbåtar fortsättningsvis trög: “Den hektiska livsstilen en orsak”

Från 2019
Segelbåt på havet.

Sommar, sol och segelbåt – kan det bli bättre? Tja, det verkar faktiskt som om finländarna föredrar motor framom segel. Årligen säljs bara 10-20 nya segelbåtar i Finland medan motorbåtar säljs i tusental.

Under hela fjolåret registrerades tolv nya segelbåtar i båtregistret, motsvarande siffra för motorbåtar var 2 715.

Under det här årets första sex månader har antalet registrerade segelbåtar ökat en aning, 18 mot 2 012, men andelen är fortfarande försvinnande liten.

Vid Transport- och kommunikationsverket Traficom uppger man att försäljningen av segelbåtar har gått trögt redan i tre till fyra år.

– Segling har alltid varit en liten del av hela marknaden, men nuförtiden ännu lite mindre. Kanske den hektiska livsstilen i dag gör att man föredrar snabba båtar för korta dagsresor eller veckoslut, säger Jarkko Pajusalo, vd för Båtbranschens centralförbund Finnboat.

“Man har så mycket annat att göra”

Mathias Anthoni har precis återvänt till Björkholmens hamn i Helsingfors efter en flera dagars seglats med sjöscoutkåren Vikingarnas båt Gjallarhorn.

Han skriver under tesen om att vi kanske helt enkelt inte längre har tid att segla.

– Om du har en segelbåt måste du ta hand om den, och folk har säkert mindre tid nuförtiden. Det är jobbigt. Tidigare seglade jag en hel månad åt gången, men nu har man så mycket annat att göra att man inte hinner, förklarar han.

Matias Anthoni svabbar sjöscoutkåren Vikingarnas H-båt Gjallarhorn.
Bildtext Matias Anthoni svabbar sjöscoutkåren vikingarnas H-båt Gjallarhorn.

Själv har Anthoni inga planer på att köpa någon typ av båt den närmaste tiden.

Marknaden är mättad

En stor del av båtaffärerna görs också på den begagnade marknaden som enligt Finnboats vd är fyra till fem gånger så stor som marknaden för nya båtar.

Här är ändå köparen kung – på sajten Nettivene finns för tillfället närmare 1000 segelbåtar till salu. Även en välskött begagnad båt kan vara svårsåld, bedömer Traficom.

– Man kan tala om en mättad marknad. Det finns en massa segelbåtar, men de håller i 20, 30,40, 50 år. Det är hållbara produkter vi pratar om, säger Pajusalo.

Motorbåtar för snabba turer till butiken – segling något helt annat

Att försäljningen av segelbåtar har minskat betyder alltså inte att finländarna skulle ha slutat att segla. Och kanske är det inte helt rättvist att jämföra mängden segelbåtar med motorbåtar.

– Motorbåtar används ju mera allmänt, för exempelvis fiske eller för att ta sig till sommarstugan. Men segling, det är segling, säger Jarkko Pajusalo med ett leende.

Jarkko Pajusalo, vd för Finnboat, står leende framför segelbåtar.
Bildtext Jarkko Pajusalo, vd för Finnboat, har själv en segelbåt.

För visst är det en segelbåt som ligger och guppar vid hans hamnplats.

– Att vara ute i skärgården, det är så otroligt vackert. Och att bara använda vindkraft, det är hela grejen, lyder hans motivering.

Pajusalo får medhåll av sjöscouten Anthoni.

– Nog ligger det mera njutning i segling, det är mer av ett äventyr. Åka motorbåt kan man göra för att ta sig till butiken, men man kan inte på samma sätt vara på resa med den.

Diskussion om artikeln